Читај ми!

Завршен лесковачки карневал

У Лесковцу је завршен 8. међународни карневал који је већ постао препознатљиво обележја града. Ове године трајао је шест дана и окупио је око 3.000 учесника из више земаља.

Бразилке, Венецијанке, древни народи, флора, фауна, бајке и басне као инспирација - у карневалским данима све је дозвољено. У Лесковац је стигла 41 трупа из неколико земља, са жељом да се представи на најбољи начин.

Традиционално, најбројнији су били учесници из Бугарске и Македоније који углавном представљају своју културу и обичаје.

"Овде сам други пут", каже гост из Бугарске и објашњава: "Ми смо сувлакари из Перника и показаћемо вам наш обичај у славу буђења пролећа."

Учесници карневала из Струмице представили су сетну причу о уличним лампионима који више нису као некада.

На 8. међународни лесковачки карневал радо су дошли. Први пут ту су и гости из Ријеке, чувене по свом карневалу, и из Албаније.

"Овај карневал није велик као онај код нас, али је на нашој страни традиција дуга неколико векова", кађе гошћа из Хрватске. "Међутим, свиђа ми се ово што видим и мислим да ћемо поново доћи."

Марија је са својом трупом дошла из Албаније: "Први пут смо овде. Одушевљени смо, све је лепо, људи су пријатни."

Карневалска поворка са више од 2.000 учесника, којима је најважнији циљ да пренесу добро расположење, кретала се пуна три сата. Награда за све су осмеси и аплаузи публике.

Да је било дивно бити у Лесковцу и синоћ и претходних дана мисле и Лесковчани и гости који су допутовали из других градова са југа Србије али из Бугарске. Разлога за задовољство има и организатор: карневал полако постаје још једно обележје Лесковца.

За осам година колико је прошло од првог карневала, Лесковац је заузео значајно место међу карневалским градовима, каже Мирољуб Радивојевић, председник Федерације карневалских градова Србије:

"Постао је већи од неких карневала који су зачети пре лесковачког и сад већ могу да кажем да са овогодишњих 14 програма, по програмском садржају, преузимамо примат у Србији. То не кажемо само ми - то потврђују и наши гости и Европска федерација карневалских градова.

Карневал у Лесковцу ове године је трајао шест дана током којих је како организатор, Туристичка организација града, каже окупио између две ипо и три хиљаде учесника.


rts.leskovac@rt.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара