Краљево: Две деценије Уметничке школе

Великом изложбом вајарских, ликовних и дизајнерских дела ученика свих генерација, приређеном у Народном музеју, почело је обележавање 20 година Уметничке школе у Краљеву.

Деца која се уписују у Уметничку школу врло рано се опредељују за будуће занимање. То су ликовни ствараоци, дизајнери, архитекте и историчари уметности. Зато је битно да у школи развијају таленат, стекну предзнање и осигурају проходност на факултете.

Анкетирани кажу да су на свим смеровима подједнако заступљени сви предмети струке. Попут вајарства, сликарства и цртања.

Додају: “Отприлике 20 часова недељно који су баш везани за струку. Мислим да је то сасвим довољно да нас припреме за даље школовање”.

"Ја мислим да ћу имати савршену основу зато што ћу 4 године вежбати цртање и струку. И имаћу одличну вежбу и за ликовну академију, а и опште предмете за неки факултет ако се предомислим."

У школи се образовало 17 генерација, односно 700 ученика. Међу њима се истиче ученица друге генерације, данас једна од најмлађих доктора наука у Србији у области архитектуре, Данира Совиљ, којој је припала част да отвори изложбу Портрет Уметничке школе.

“Већина је завршила факултете из области уметности, графичког дизајна, историју уметности, ликовну академију и већина њих је нашла свој пут и начин на који ће афирмисати своје знање и вештине”, наводи Данира Совиљ, са Архитектонског факултета у Београду.

Александра Поповић, директорка Уметничке школе истиче: “Наши ђаци су се након завршене средње школе високо рангирали на многим факултетима и академијама. Не само на уметничким већ и на другим факултетима попут права, економије, психологије...”

Међу 120 радова бивших и садашњих ученика школе, изложених у галерији Народног музеја, посебно се издвајају дела оних који се враћају школи. Свет уметности и дизајна се сваког дана развија и бивши ученици радо преносе новостечена знања садашњим.

субота, 01. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије