Читај ми!

Штрајкачи глађу на измаку снага

Лекарску помоћ јутрос затражило двадесет двоје од 27 радника крушевачке Хемијске индустрије Жупа, који од четвртка штрајкују глађу. Пет радника због исцрпљености и здравствених проблема збринуто у служби Хитне помоћи.

Двадесет двоје од 27 радника крушевачке Хемијске индустрије Жупа, који од четвртка штрајкују глађу, јутрос је затражило лекарску помоћ.  

Петоро је због исцрпљености и здравствених проблема збринуто у служби Хитне помоћи, а осталима је помоћ указана на лицу места.

Штрајкачи и даље не одустају од својих захтева, траже субвенцију државе од 30 милиона динара, исплату пет минималних зарада у укупном износу од по 100.000 динара и покретање производње.

Приватизација крушевачког предузећа ХИ "Жупа" почела је још 2002. године, када је, међу првим у Србији, било понуђено на тендерску продају. Продата је 2003. године, а од 2005, када је раскинут уговор с тадашњим купцем, фирмом "Вектра М", фабрика је у већинском државном власништву.

Током протекле деценије имала је неколико неуспешних тендера и периоде потпуног замирања производње, а у процесу реструктурирања је још од априла 2010. године.

Упоредо је спроведено неколико социјалних програма, а у том предузећу које је пре приватизације имало 1.400 радника, данас је остало 335.

Планом реструктурирања који је Скупштина предузећа утврдила марта ове године, предвиђено је да се фабрика најпре понуди на продају као целина, а уколико не буде интересената, да се прода у деловима.

Иако је тада било најављено да би оглас требало да буде расписан маја ове године, то се до данас није догодило.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара