Читај ми!

Књажевачка културна недеља

Мoдерним балетом, ритмиком и наступима денс група на летњој позорници у Гургусовачкој кули завршен je 52. Фестивал културе младих Србије у Књажевцу. За пола века, на књажевачком Фестивалу представило се више од 50.000 младих стваралаца.

На 52. Фестивалу културе младих Србије, који је трајао шест дана, Књажевчанима је своја ликовна, музичка, књижевна позоришна и филмска остварења представило неколико стотина младих уметника из свих крајева Србије.

У галеријама Дома културе изложене су слике и фотографије студената и дипломаца Нишког факултета уметности и стрип табле зрењанинског часописа „Стриполис".

У програмима посвећеним позоришној уметности, Књажевчани су видели мјузикл „Балкан експрес" београдског Театра 5, представу „Неки то воле вруће" Студија Бис из Београда и кабаре „Брак у ствари љубав" београдског Театра култ.

Филмско стваралаштво младих аутора представљено је филмом „Скидање" редитеља Косте Ђорђевића и кратким филмовима са фестивала Freenetworld и Ревије филмског стваралаштва деце и омладине Србије.

Фестивалски програм обогатили су и млади књажевачки фотографи премијерном изложбом чланова новоснованог Фото-клуба „КЖ019".

Такмичарски дух Фестивал културе младих Србије задржао је само у области поезије. У сарадњи са Другим програмом Радио Београда, већ две деценије бира се најбољи млади песник који добија традиционално фестивалско признање „Тимочку лиру". Ове године Лира је, према одлуци стручног фестивалског жирија, припала Немањи Драгашу из Београда.

Драгаш до сада има две објављене књиге поезије, најмлађи је члан Удружења књижевника Србије, а на прошлогодишњем књажевачком Фестивалу освојио је другу награду.

"Учешће на Фестивалу у Књажевцу и наступи на фестивалским књижевним вечерима памтићу цео живот", рекао је добитник Тимочке лире. „Награда коју сам освојио много ми значи као младом песнику који ствара у Србији. То је велики подстрек, велика снага и подлога за даље стварање."

Пред препуним гледалиштем на сцени испред Дома културе, у традиционално најпопуларнијем фестивалском програму посвећеном изворном народном музичком стваралаштву, смењивали су се млади вокални и иструментални солисти уз пратњу оркестра РТС-а, културно уметничка друштва и певачке групе.

Посебно запажен наступ имала је Дечја драмске групе Радио Београда, која је приказала обредне радње из народних умотворина. Публику је одушевио најмлађи члан, четворогодишњи Милован Вучићевић.

У Дечјој драмској групи Радио Београда негују се најбољи принципи учења глуме, нагласила је Даница Марковић, уметнички руководилац групе, они које је Братислав Бата Миладиновић као први руководилац установио далеке 1949. године.

Књажевачки Фестивал културе младих приказао је садржаје високог уметничког квалитета, рекао је Славиша Раденковић, некадашњи учесник и дугогодишњи председник Организационог одбора Фестивала:

"За разлику од досадашњих фестивала било је много више професионалних програма, концерата познатих рок и поп састава. Желимо да књажевачка публика то доживи као својеврстан поклон фестивала за њену полувековну верност и безрезервну подршку."

Фестивал културе младих Србије у Књажевцу покренула је 1961. године група студената, као локалну такмичарску смотру музичког стваралаштва. Студентски музички фестивал је, временом, мењао концепцију, брзо прерастао локални значај и развио се у јединствену мултикултурну манифестацију ревијалног карактера која настоји да прикаже најбоља остварења младих уметника између два фестивала.

За пола века, у фестивалским програмима наступило је више од 50.000 младих стваралаца и готово да нема значајнијег уметника у Србији и на подручју некадашње Југославије који није наступио у Књажевцу или коме књажевачки Фестивал културе није отворио врата уметничке афирмације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво