Читај ми!

Чачански школарци у језичкој патроли

"Не распуштај језик кад си на распусту" је програм радионица којом чачански школарци покушавају да скрену пажњу на граматичке грешке у оглашавању и писању. Градом су организовали праву језичку патролу.

Граматичке грешке су свуда, на билбордима, јавним натписима, рекламама, тврде чачански малишани, који су  у шетњи градом неколико сати стрпљиво ловили омашке у језику. Ту има, како кажу, свачега, а најчешће мешавине ћирилице и латинице.

Деца су запазила да има пуно грешака у писању редних бројева, бројева телефона. Грешке су у набрајањима, али и у употреби великих слова.

Ова акција део је вишедневног програма радионице говорне културе "Расковник" у оквиру  чачанских летњих дана културе. Радионице су намењене ученицима основних и средњих школа и трају до 5. јула.

"Толико смо окружени свакодневно различитим грешкама да смо већ на њих и огуглали, односно не примећујемо их. Наше радионице пре свега желе да ученицима помогну у такозваној функционалној писмености. Дакле, у томе да оно што науче и на нашим радионицама и у својим школама, да заправо примене и у пракси", каже Данијела Ковачевић Микић, просветни саветник и организатор програма.

Поред ловљења грешака на улици наредних дана је у плану још неколико језичких радионица.

Тања Вуковић из радионице "Расковник" за наредне дане најављује новинарску и драмску радионицу. Деца ће имати прилике да сазнају како функционишу електронски и писани медији. Такође, биће им представљено која су то огрешења, али и норме у новинарском језику.

Оно што су запазила на улици деца су преточила у ликовне радове. На сваком раду је језичка грешка и њена исправка. Све су то окачили на сушач веша како би симболично показали да су грешке и опране и осушене.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227-551

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво