Читај ми!

Колико кошта пут до Кембриџа

Теодора Ђорђевић једина је Нишлијка која је ове године примљена на престижни Тринити колеџ на Кембриџу. Због велике конкуренције, није добила стипендију коју нуди енглески универзитет за интернационалне студенте. Ни њена породица нема пара за школарину, па се Теодора нада да ће се наћи компанија из Србије која би могла да је стипендира.

Деветнаестогодишња Теодора Ђорђевић из Ниша у јануару је примљена на студије инжењеринга на Тринити колеџ у Енглеској. То је један од пет најугледнијих факултета у свету, а у последње три године све је више студената из Србије.

Теодора каже да се за Кембриџ одлучила, пошто је од старијих колега чула да тај факултет пружа добре услове за образовање, а касније и за запослење.

"Пријавила сам се сасвим случајно, зато што у почетку нисам ни мислила да имам неке шансе да будем примљена из разлога што се тамо пријављују најбољи из целог света, а конкуренција је изузетно висока", прича Теодора.

Она је завршила Гимназију "Светозар Марковић", специјално одељење за таленте. И раније је била успешна на такмичењима из физике, а учествовала је и на научној Олимпијади у Азербејџану.

"Колико је Теодора упорна показује и то што би тај њен одлазак на Олимпијаду 2009. године био још много, много успешнији да је боље знала енглески језик. А ево видите сада је уписала универзитет у Енглеској, значи толико је напредовала", каже , Теодорина наставница физике Весна Гроздановић.

Ове године се за студирање на нишким факултетима одлучило више од 5.000 средњошколаца. Непознат је број оних који полажу пријемни преко интернета и уписују се на стране универзитете.

Сигурно је да  је Теодора Ђорђевић једина из Ниша која ове године има прилику да упише престижни универзитет у Кембриџу.

Школарина на познатом колеџу износи око 35.000 фунти годишње. Стипендију није добила, а безуспешно се обраћала многим институцијама и фондовима за младе таленте.

"Ја бих највише волела када би нека компанија из Србије била у могућности да ме стипендира, из разлога што бих се ја касније обавезала на рад у тој компанији на одређени временски период и на тај начин бих се одужила тој компанији", закључује Теодора.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236-588

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво