Читај ми!

Асфалт престонице заменила Власином

Живи свет Власине чини више од хиљаду биљних и животињских врста. Многе од њих су ретке, попут орхидеја и посебних врста печурака. Власина представља и врт здравља, лековитог биља и шумских плодова. Лидија Арсић, рођена Лесковчанка, на Власинско језеро преселила се из Београда.

Власина, предео изузетних одлика, површине је од готово 13 хиљада хектара, а станиште је 850 биљних и 180 животињских врста, од којих су многе ретке. Посебни су и људи који ту живе.

У Власини је нашла испуњење. На земљаним, тешко приступачним, неретко и непроходним путевима боље се сналази него на београдском асфалту, који је Власином заменила пре дванаест година. И није се покајала. Лидија Арсић свакодневно упознаје, истражује, сазнаје.

"Вегетација креће раније или касније. Увек има изазова када је у питању биље, поготово ретко", каже Лидија.

У пределу изузетних одлика биљни свет задивљује на сваком кораку. Лидију посебно печурке -bисерка, русула, права рујница, вргањ онај најквалитенији, посебно ароматична голубњача.

"Према класификацији Ивана Фохта постоји десет врхунских гљива, а у Власини их је нађено девет", каже Лидија.

"Једина од тих десет гљива коју нисмо пронашли на Власини, што не мора да значи да је нема, је 'amanita caesarea', краљевка или јајчара како се зове у нашем народу", објашњава Лидија.

Међу боровом шумом, на 1.450 метара надморске висине, још једна реткост, орхидеја. Заштићена је врста овде. Са мајчином душицом није иста прича.

Лидија каже да је мајчина душица добра и као напитак.

"Мајчина душица је бронхолитик, благ седатив и добар је као напитак. И као топао и као хладан чај. И хладан је диван", каже Лидија.

Сок од мајчине душице је прави власински специјалитет. Знају то они који код Лидије сврате. У врт здравља, лековитог биља, шумских плодова и позитивне енергије коју је немогуће не осетити.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242-131

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво