Читај ми!

Лесковачка смотра стрип аутора

У Лесковцу је одржана 15. балканска смотра младих стрип аутора, најстарији фестивал стрипа у овом делу Европе. Фестивалске награде додељене су најбољем сценаристи, цртачу, илустратору, теоретичару, дебитанту. За допринос српском стрипу награду деле Зоран Туцић и Лазо Средановић.

Историја лесковачког стрипа дуга је шест деценија. Све је почело са Николом Митровићем Коканом, аутором чувеног стрипа "Мирко и Славко". Њих су заменили неки други јунаци, али љубав према стрипу остала је иста.

Александар Николић је један од многих аутора који су одрастали у лесковачкој школи: "Велико је узбуђење када су са вама велики мајстори стрипа и када на лицу места могу да вам покажу и објасне све о цртању."

Све што су урадили у протеклих годину дана представљено је на 15. балканској смотри младих стрип аутора. Гости из петнаестак земаља Европе дружили су се, размењивали искуства и идеје.

"Када овде дођете ви не морате да радите", каже Игор Кордеј из Хрватске, "али увек нешто радите због поштовања према својим драгим колегама и љубави према публици."

Борислав Маљеновић из Босне и Херцеговине додаје да му је овде незаборавно, да је одушевљен и да ће доћи и други пут.

На фестивалу се одржавају предавања, промоције и изложбе. Ово је, кажу, ретка прилика за сусрете са водећим европским сценаристима и стрип цртачима.

"Пре 15 година за мене је стрип био тржиште Белгије и Француске", присећа се Мишел Дифран из Белгије. "Данас је европски стрип оно што је и Европа - глобално повезивање."

Одеса је Мишелово и дело Лесковчанина Срђана Николића Пеке који већ четири године ради за белгијског Кастермана.

"Једини сам из Србије који ради за Белгијанце. После првих неколико пробних табли стрипа уследила је њихова реченица: ‘Перфект Пека’", каже Срђан.

Овогодишња смотра по броју учесника оборила је све рекорде и превазишла границе Балкана. Учествовало је 654 аутора са четири континета.

"Свако ко једном дође на фестивал врати се са још једном или две особе", наглашава организатор смотре Марко Стојановић. "Тако је фестивал растао. Фестивал који има душу и где је аутор у првом плану. Људи су то препознали."

Традиционално су додељене и награде. Најбољем сценаристи, цртачу, илустратору, теоретичару, дебитанту. За допринос српском стрипу награду деле Зоран Туцић и Лазо Средановић.

"Српски стрип данас је моћнији него осамдесетих година када је економија била много јача", каже Зоран Туцић.

И без помоћи Министарства, фестивал стрипа у Лесковцу постаје српски бренд захваљујући жељи и ентузијазму организатора који на прави начин промовишу девету уметност.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242-131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво