Читај ми!

Повраћај куће чекали шест деценија

Породици Торбић из Новог Пазара после шездесет година је враћена породична кућа у Тутину. Имање и кућа породици Торбић одузето је пошто је, власник Ариф Торбић, одлуком Преког суда 1944. године осуђен на смрт и стрељан због наводне сарадње са окупатором. Ариф је рехабилитован 2006. године.

Породици Торбић из Новог Пазара враћена породична кућа у Тутину. Торбићима су у Тутину након Другог светског рата одузете три куће, неколико дућана и сва земља.

Сабахудин Торбић, Арифов унук, каже да су многи упамтили његовог деду као познатог трговца и домаћина.

Не постоји поуздан податак где је стрељан након одлуке Преког суда о наводној сарадњи са окупатором.

Био је трговачки и пословни ортак са Аћифом Хаџиахметовићем. Због тога је и проглашен народним непријатељем и стрељан», каже Сабахудин Торбић.

Породица се изборила за Арифову рехабилитацију, јер је, према тврдњама многих  Бошњака и Срба, био и велики добротвор.

"Андрија ковач, мислим да се презивао Белоица, плакао је док је причао о мом деди. Говорио је о њему све најбоље. Причао ми је да га је деда Ариф спасио затвора 1943. године и да је њега и његову породицу 6 месеци чувао у својој кући", каже Сабахудин.

Након рехабилитације је уследио и захтев за повраћај имовине. Торбићи су једна од две породице са територије Новог Пазара, Сјенице и Тутина којима је имовина враћена у натуралном облику.

У подручној јединици Агенције за реституцију у Крагујевцу кажу да је са  територије тих  градова пристигло око 300 захтева, али су проблеми који се јављају при реализацији реституције исти на читавој територију Србије.

"Морам да напоменем да оно што отежава враћање имовине у натуралном облику је већ  приватизована државна својина која је национализацијом одузета од првобитних власника", каже Слободан Маријан.

Маријан додаје да су до сада у девет округа тј. 52 општине примили 3.700 захтева, од чега је у натуралном облику враћено 105 непокретности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво