Читај ми!

Поново формирана земљорадничка задруга

У Сврљигу је, после више од десет година, поново основана земљорадничка задруга. Пољопривредници, међу којима има оних који су и раније били чланови задруге, надају се да ће удруживањем имати боље могућности да представе и продају своју робу.

После десет година у Сврљигу је поново формирана земљорадничка задруга у коју се одмах учланило седамдесет сељака.

Сир, белмуж, јагње, лековито биље, мед-само су неки од препознатљивих производа сврљишког краја. Већина пољопривредника одавде је до сада те производе самостално пласирала.

"Досад сам радио сам, имао сам проблема са продајом јарића, млека, пласирање сира, али надам се у задругу да ће то да буде много боље, много квалитетније", каже Дејан Митић, козар из села Прегонога.

Задругарство у Србији постоји 119 година, и како искуство показује, само уз помоћ задруге по повољнијој цени, пољопривредници могу да набаве семена, репроматеријал, ђубриво и заштитна средства.

"Ми смо раније имали задруге које су функционисале по селима и људи су били окупљени, имали смо откуп, пољопривредно земљиште смо радили, откуп пољопривредних производа, шумских плодова", каже Топливој Радивојевић, пољопривредник из села Гушевац.

Владан Благојевић, воћар из села Извор додаје да очекује пре свега помоћ по питању пласмана њихових производа, јер, како каже, у Сврљигу нема организован откуп шљива и вишања, које се највише производе код нас.

Уз подршку општине Сврљиг и Задружног савеза Србије, у оснивању задруге учествовало је око 70 овдашњих пољопривредника.

"Задруге нису пропале, то одговорно тврдим, и то свако може да провери код Народне банке, Агенције за привредне регистре. У прошлој години пословале су 1.503 задруге, са 700 милиона прихода", каже Никола Михаиловић из Задружног савеза Србије.

Председник општине Сврљиг Милија Милетић каже да ће се, после Оснивачке скупштине, обићи сва села и да ће радити само у интересу наших пољопривредних произвођача.

Пољопривредници се надају да ће ускоро моћи да презентују своје производе и на неком међународном сајму пољопривреде.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236-588

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво