Читај ми!

Пораст водостаја Дунава

У односу на претходни дан ниво Дунава код Новог Сада виши је за 20 центиметара, код Бездана за 33, а код Богојева за 35 центиметара. Заседао Републички штаб за ванредне ситуације. Све је спремно за поплавни талас, каже за РТС заменик начелника сектора за ванредне ситуације Ђорђе Бабић.

У порасту је и водостај Дунава кроз нашу земљу. На снази су мере редовне одбране од поплава од Мађарске границе до Новог Сада, увођење ванредних мера одбране очекује се код Бездана за три до четири дана, а врх таласа 12. и 13. јуна. Одржана је седница Републичког штаба за ванредне ситуације, којој је председавао премијер Ивица Дачић.

У односу на јуче ниво Дунава код Новог Сада виши је за 20 центиметара, код Бездана за 33, а код Богојева за 35 центиметара, док Дунав у Мађарској обара рекорде.

Заменик начелника сектора за ванредне ситуације Ђорђе Бабић рекао је да према информацијама које поседују од Хидрметеоролошког завода и из Мађарске не очекују неке веће проблеме и изливање Дунава. Према његовим речима, за сада је све у мерама редовне одбране од поплава.

"Сектор за ванредне ситуације је наредио свим организационим јединицама у сливу Дунава да одрже седнице окружних и општинских штабова и да евидентирају сва критична мест и да на време предузму све мере, ојачавање насипа, или евентуална евакуација становништва", рекао је за РТС Бабић.

Тренутно најугроженија места су Беочин, Боноштор, Черевић и Сусек, где има насеља која су у небрањином делу и ту су већ становници неких кућа евакуисани, навео је заменик начелника.

Како је рекао, за угрожене грађане из Беочина се може учинити једино да они и њихова имовина буду евакуисани на време, јер је потребно доста средстава да се уради адекватан насип.

"Ми ћемо наредних дана пратити стање и где дод је то могуће ојачаваћемо насипе и евакуисати људе", истакао је Бабић.

Говорећи о сарадњи са локалним самоуправама, рекао је да је она добра и да су у сталном контакту, да су надлежни свакодневно на терену да обилазе насипе и сва угрожена места. Додао је да ватрогасно-спасилачке јединице тренутно нису ангажоване, али су спремне да притекну у помоћ.

Према његовим речима, "Србија-воде", "Београд-воде" и "Војводина-воде" су спремни да дочекају поплавни талас.

У среду се очекије ниво Дунава код Бездана 725 центиметара, а уколико се обистине прогнозе биће уведене ванредне мере од поплава.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара