Српски парк из доба јуре и даље затворен

Од свечаног отварања велелепног Природњачког центра у Свилајнцу, за сада, нема ништа, јер недостаје неколико стотина хиљада евра за планиране научне поставке. За зграду музеја, забавни парк и опремање потрошено је шест милиона евра које је дала Европска инвестициона банка.

Још је неизвесно када ће Природњачки центар у Свилајнцу бити коначно отворен. Објекат је давно завршен, као и забавни парк, али нема новца за поједине изложбене поставке. Деца постају све нестрпљивија а са њима и руководство општине.

Запело је око неколико стотина хиљада евра за планиране научне поставке. Предраг Милановић, председник Општине Свилајнац, нада се да ће добити још новца како би испунили захтеве научне и стручне јавности да се неке поставке употпуне.

Зграда Природњачког музеја грађена је средствима Европске инвестиционе банке, а пројекат је водило Министарство науке које је касније припојено просвети.

Шест милиона евра потрошено је на зграду и забавни парк, опремање савремене биоскопске дворане, куповину реплика скелета. Недостају поставке биодиверзитета Србије са изложбом леденог доба и минерала.

Жарко Обрадовић, министар просвете, науке и технолошког развоја, каже да ће Управни одбор јединице за управљање пројектима донети коначну одлуку: "Наравно моја је жеља да се изађе у сусрет захтевима стручне јавности и да центар у септембру буде отворен."

Центар у Свилајнцу ће имати и научну подршку Природњачког музеја из Београда и Рударско-геолошког факултета, а циљ је да постане и научно-просветна база.

Време је, рекао је Славко Спасић, директор Природњачког музеја у Београду, да деца изађу из учионица и да део наставе буде и у музејима и оваквим научним установама.

Сви се надају да ће Европска инвестициона банка одобрити додатна средства како би се поставиле све планиране изложбе. До тада, ђачке екскурзије само ће пролазити поред српског парка из доба јуре.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се