Читај ми!

Златни индекс за првог дипломца у селу

Свим бившим студентима који су дипломирали пре педесет и више година, београдски Електротехнички факултет доделио је Златни индекс. Међу њима је и 70-годишњи Велибор Јовановић, први дипломац из Драгосињаца код Краљева.

Почасни час у сеоској школи у Драгосињцима код Краљева посвећен је Велибору Јовановићу (77) првом студенту из тог краја.

Прелиставајући албуме са фотографијама из студентских дана Велибор каже да је само њега отац могао да школује. У породици је било седморо деце и од једне железничке плате се више није могло. Отац га је у Београд послао да заврши најпре средњу школу, а потом и факултет.

"Упише ме он на факултет, без мог знања. Ја никада нисам пре тога ишао у Београд. И он ме упише у школу у Београд и каже:"Ја сам тебе уписао у школу и ти сада мораш да учиш". И каже, сећам се добро: "И сад идеш сам у Београд. Немој да учиниш ништа што не волиш себи, да учиниш другом". То памтим, ево, и дан данас", каже Велибор. 

Велибор је из села Метикоши, а прва четири разреда основне школе похађао је у Драгосињцима. Није матична школа, али је као издвојено одељење оформљена још 1857. године у складу са Законом о устројству основног образовања Књажевства Србије.

Ако је Велибор студирао у Београду од 1958. године, испада да је он први ђак у 100 година дугој историји школе, који је уписао факултет.

Учитељица Гордана Благојевић, која прикупља грађу за књигу о школи у Драгосињцима, посветила је један час Велибору.

"Господин Велибор Јовановић је идеалан пример за све наше ђаке. Како се вредним радом, упорношћу, вером у себе и у будућност, може постићи много", каже она.

"Некада је у овој школи било више ђака него места у клупама", каже Велибор. Не сумња да међу овом децом има добрих жака који ће, попут њега, једног дана завршити факултет.

Генерација  којој је он припадао је у опанцима одлазила на даље школовање, али се нико због тога није стидео, чак су, како каже, и били поносни на своје породице које су их школовале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се