Читај ми!

Нишлије, а Грци

Једно од најстаријих удружења Грка и њихових потомака који живе у Србији, је Грчка светлост у Нишу, која окупља неколико стотина чланова са југа Србије. Међу њима је данас највише Нишлија који не заборављају традицију, културу, па ни језик матице. Празник Благовести, био је прилика да Грци и њихови потомци у Нишу обележе крсну славу Удружења.

Грци који живе у Нишу чувају своју традицију веру и културу. Празник Благовести, био је прилика да Грци и њихови потомци  у Нишу обележе крсну славу Удружења.

Домаћин овогодишњег дружења била је породица Тодора Мистакидиса који живи у Нишу од 1975. године. Његови отац, брат и најужа фамилија данас су у Грчкој.

Не зна се тачно колико је Грка и њихових потомака у Нишу. До пре неколико година док је постојао генерални конзулат Републике Грчке у граду, Грци су се чешће окупљали.

Пре 4 године први пут на Велики четвртак , у Саборном храму су потомци Грка украсили плаштаницу,  поклон атинске архиепископије. По традицији у знак чистоте и Христовог невиног страдања, смењивали су се бели са цветовима љубичасте боје, која код Грка симболизује жалост.

Госпођа Василики каже да су она и сестре свакдоневно у контакту са рођацима у Грчкој и да су праyници права прилика да се међусобно посете.

До Ускрса, Грцима у Нишу и потомцима, као и ранијих година стизаће пошиљке из Грчке са традиционалним слатким хлебом са ускршњим јајетом, белиим свећама, али и честитке са поруком Христос анести. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се