Читај ми!

Златар, од кромпира до кртоле

Чувени златарски кромпир још чека купце у Србији или их проналази на тржишту Црне Горе. Домаћи производ врхунског квалитета често бива замењен оним који, попут белоруског, не испуњава стандарде ЕУ, а наши произвођачи, суочени са несигурним пласманом, једва опстају.

Док домаћи трговци увозе јефтинији кромпир из Белорусије, Пољске и Украјине, како би надоместили несташице изазване сушом и умањеним приносима, чувени златарски кромпир још чека купце или их проналази на тржишту Црне Горе. Тако домаћи производ врхунског квалитета бива замењен оним који, попут белоруског, не испуњава стандарде Европске уније, а наши произвођачи - суочени са несигурним пласманом једва опстају.

Златиборски округ производио је четвртину, и то најквалитетнијег кромпира потребног Србији. И у години екстремне суше, планинска кромпиришта нису изневерила.

Ипак, ни то није обезбедило очекивани приход, јер је увоз почео и пре него што је откупљен домаћи кромпир. Накупци су, по правилу зарадили највише, а наши повртари још једном су остали усамљени пред изазовима српске аграрне политике.

Обрен Шапоњић из села Комарани каже да ће произвођача бити све мање и мање, а можда и никако. "Мене би задовољила и цена од 20 или 25 динара само да не мислим да ли ћу га бацити или продати", каже Шапоњић.

Део златарског кромпира, ако не до домаћег, пут је нашао до црногорског тржишта. Србија је, иначе, тек после вишегодишњих контрола, добила могућност извоза кромпира и у земље Европске уније, али док се нешто не промени, не можемо произвести довољно ни за себе.

Стручњаци излаз виде у задругарству и примени агротехничких мера.

Стручни сарадник за заштиту биља у Ужицу Миленко Гавриловић каже да је добро да произвођача килограм кромпира који производе на парцели кошта 10 или 12 динара.

"Тако при цени од 20 динара то лепо може да се уклопи у ту калкулацију, а у оваквој години при цени од 35 динара још и боље", каже Гавриловић.  

Велики подстицај биле би и субвенције, али не по хектару, већ према тони произведене робе.

"Више узимају људи који имају земљиште, ништа не раде него што ми  радимо. Најбоље је по килограму па коме се сведело, не свидело и онда ћемо доћи до производње", каже  Бранко Гујаничић из села Акмачићи.

У сусрет потпуном укидању царина на увоз хране, домаћи произвођачи немају много избора, осим да максимално рационализују своје трошкове и искористе природне погодности, које обезбеђују завидан квалитет рода.

Овде се, ипак, ни то није показало довољним, па је питање да ли ће наш кромпир уопште опстати пред налетом увозног, а наши повртари издржати тржишну утакмицу, у коју улазе готово неспремни и без икакве подршке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара