Читај ми!

Старе и заборављене

Институције културе у Кикинди смештене су у лепим и атрактивним, али времешним зградама, чије одржавање није јефтино. Лане је у ту сврху локална самоуправа издвојила 13,5 милиона динара, а ове године 19,5 милиона, међутим, то није довољна за комплетну реконструкцију само једног објекта.

Прошле године започела је реконструкција фасаде на згради Народне библиотеке у Кикинди, али, по речима директора библиотеке Радмиле Перовић, најтежи послови тек долазе.

"Сад би требало изнутра решити питање пропале таванице, извући влагу, а струја и грејање су у очајном стању", каже директорица.

Са милион и по динара, колико су лане имали на располагању, у Народном позоришту су реконструисали фоаје и окречили управну зграду. Иако су за наставак адаптације ове године од општине тражили три и по милиона, запосленима у позоришту одобрено је свега петсто хиљада динара.

Бране Маријановић, управник позоришта каже да ће то бити довољно само за реконструкцију крова изнад гардеробног простора који ће се користити за костимски фундус.

Поред библиотеке и позоришта, већина зграда, међу којима су музеј, архив и Дом културе, налазе се на Градском тргу и све су старе више од сто година.

Оливера Кантар из Дирекције за изградњу града каже да су највећи проблеми прокишњавање и влага, која долази углавном из подрума, као последица подземних вода и вероватно због старости зграда, али и због тога што никада до сада није рађена њихова комплетна реконструкција.

Сви објекти културе су под заштитом државе, па је за сваки посао неопходна сагласност Завода за заштиту споменика из Суботице.

Лука Аћимовић, конзерватор из Завода, свестан је да средства која град издваја нису довољна за реконструкцију и адаптацију свих објеката, па Завод преко конкурса, упућених Министарству културе и надлежном покрајинском секретаријату, чини све да се обезбеди неопходан новац.

Нажалост, како кажу, не треба скоро очекивати комплетну реконструкцију било које зграде културе у Кикинди, па ће најнужније парцијалне адаптације и даље бити једино решење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се