Деца са Космета на Златибору

На Златибору тренутно борави педесеторо деце, основаца и неколико наставника из најугроженијих српских енклава са Косова и Метохије. Њихов као и боравак предходне групе малишана, помогли су Канцеларија за Косово и Метохију и нишка хуманитарна организација "Сложно у невољи".

Око педесеторо деце из најугроженијих енклава на Космету одмарају се на Златибору. За већину од њих, ово је први одлазак од куће, прво путовање са Косова и Метохије, безбрижно уживање у зимским чаролијама са којих ће, како кажу, понети само најлепше успомене.

"Ја сам први пут на Златибору и на екскурзији и мени се много допада друштво, наставници и пуно снега", каже Невена из Грачанице, Марија из Ранилуга додаје да време проводе у дружењу, клизању и санкању.

"Са Златибора ћу понети једно срце на коме пише породица", каже Тамара из Радева код Липљана, а Душан из Преоца додаје да нема прилику често да путује и да му је на Златибору лепо.

"Ја никада нисам била у позоришту па би јако волела да идем у позориште", каже Анђела из Гуштерице.

И на изглед обичне ствари, за њих су несвакидашње жеље, од којих ће, захваљујући подршци  Канцеларије за КиМ и помоћи многобројних пријатеља хуманитарне организације "Сложно у невољи", неке ускоро бити и остварене.

Будимка Гавриловић, наставница из Грачанице каже да планирају да их воде на представу у Ужице, где ће гледати "Трнову ружицу", а онда ће отићи до Дрвенграда, тако да су, како каже, свакодневно активни.

"Када смо кренули у све ово после одиграних позоришних представа, када смо видели како деца тешко живе, онда је наша жеља била да што већи број деце иде бесплатно на летовање. Ово је први пут да смо их довели на Златибор", каже председник организације "Сложно у невољи" у Нишу Драган Благојевић.

Кроз овај програм, који има за циљ помоћ деци из најугроженијих породица, за протеклих девет година колико већ траје, прошло је више од 4.000 малишана са Косова и Метохије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара