Читај ми!

Снег отежава саобраћај

Због снега и леда саобраћај у земљи је успорен. Најтеже је било на Пештерској висоравни, где је 15 села било потпуно блокирано. Тешка ситуација и у Неготинској крајини и јужном Банату где јак ветар ствара сметове. Снежни наноси и на Црном врху.

19.25 - Одблокиран путни правац Прокупље - Горња Коњуша код села Губетин, пошто је  извучен аутобус заглављен у снегу.

16.12 - Сви путеви на Пештерској висоравни су проходни, јавила је Регионална ТВ.

13.10 - Због снежних наноса затворен пут Жагубица - Бор преко Црног Врха.

12.05 - Возачима се саветује опрезна вожња због влажних коловоза. Снега има до пет центиметара. У вечерњим сатима могуће стварање поледице.

Снег у већем делу Србије отежава и успорава саобраћај, али су сви регионални и магистрални путеви проходни. Одлука о забрани кретања теретним возилима и камионима са приколицама и шлеперима важи само у појединим деловима земље, попут средњег и јужног Баната. Због јаког ветра који ствара сметове, најтеже је у Неготинској крајини, јужном Банату и на Пештерској висоравни.

Снег који је падао изазивао је велике проблеме на територији општине Тутин, пре свега због јаког ветра који је правио наносе, па је петнаест села на Пештерској висоравни било потпуно блокирано. У појединим деловима те општине повремено нема струје.

Висина снежног покривача у неким деловима тог краја достигла је и 60 центиметара, јавио је дописник РТС-а из Новог Пазара. Мештани се сналазе и покушавају да путеве очисте својим машинама и тракторима.

Магистрални путеви су проходни, док се са регионалних снежни нанос непрестано уклања.

Део Горње Пештери који је јуче био у блокади данас је одблокиран, рекао је Самир Бакић координатор за одржавање локалних путева општине Тутин.

У предузећу "Нови Пазар пут" кажу да је видљивост смањена на пет метара због ветра који носи снег. Многе школе раде смањеним капацитетом јер има ученика који нису успели да се пробију кроз снежне наносе.

Ванредна ситуација проглашена је у пет општина у земљи и не очекује се да ће та одлука бити проширена, кажу у Сектору за ванредне ситуације.

У Црној Трави је око 100 домаћинстава од јутрос без струје због квара на далеководу. Повремено, нестаје и телефонски сигнал. Надлежни не искључују могућност да сутра прогласе ванредну ситуацију у тој општини.

Ауто-пут Београд-Ниш је чист, али ветар повремено наноси снег код Јагодине.

Више од 20 сати радници су чистили Ибарску магистралу преко Рудника где је посуто више од 50 тона соли. Мештанима из околине Смедерева војска је помогла да ублаже последице невремена.

У Куршумлији су се спасилачке екипе тешко пробијале до појединих села.

Због јаког ветра који ствара нанос до метар и по, од 12 часова обустављен је саобраћај за све категорије возила на државном путу другог реда, деоници Жагубица–Бор преко Црног врха. Екипе раде на рашчишћавању терена.

"Путеви Србије" саопштавају да је забрана за камионе са приколицом и шлепере на путу преко Честобродице престала да важи. 

Ангажовано око 2.000 радника

На рашчишћавању путева ангажовано је 680 камиона, 380 машина и око две хиљаде радника, кажу у "Путевима Србије".

Припадници Сектора за ванредне ситуације у току ноћи интервенисали су на 46 пожара, евакуацији 12 путника из аутобуса и транспорту болесних људи.  

Координација надлежних служби је боља, тврде у Сектору, и подсећају да су још пре месец дана тражили од свих локалних штабова да предузму превентивне мере у сусрет зими.

Бранко Јовановић из Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије каже да је неопходно да изврше анализу структуре становништва и да су многи то урадили.

"Посебно је важно да приоритет на сеоском подручју има чишћење путева до оних села у којима имамо ђаке и у којима имамо становништво које путује", рекао је Јовановић.

Поједини локални путеви у тим крајевима су непроходни, па је тешко стићи да удаљених села и заселака.

Лоши временски услови и поледица проузроковали су и саобраћајне удесе и излетања са пута, што је током ноћи изазвало и прекиде у саобраћају.

Саобраћај у Београду је веома успорен, иако екипе чисте путеве другог приоритета, односно прометне улице кроз које не иде градски превоз.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара