Читај ми!

Подршка отварању малих предузећа

Нишка невладина организација "Енека" расписала је конкурс за подршку отварања још сто предузећа на територији читаве Србије. Конкурс је отворен до краја фебруара.

После три године рада на подручју Ниша и помоћи у покретању 160 малих бизниса окренутих производњи, услугама, и пољопривредним делатностима, нишка НВО Енека расписала је конкурс за подршку отварања још сто предузећа на територији читаве Србије. Конкурс је отворен до краја фебруара. 

Нишлије Горан и Андрија су млади, образовани и већ успешни у приватном бизнису. Штампарску радионицу покренули су пре три године, још као студенти.

Са добром идејом и предузетничким духом, за скупу опрему за овај бизнис аплицирали су заједно код Енеке и тако дошли до своје прве штампарске машине и запослења.

"За ове три године успели смо да купимо још један плотер од сопствених средстава, још једну дигиталну ласерску машину, запослимо два радника, отворимо још једну фирму и завршимо факултет", каже Андрија Бојовић.

И више самохраних мајки обезбедило је егзистенцију управо из сарадње са овом нишком НВО од које је њихово Удружење добило шиваће машине.

Председник Удружења самохраних мајки Ниш Мирослава Јовановић каже да су 15 година радили обуку са обичним машинама, али да су, добијајући од Енеке индустријске машине и оврлук машину, успели да обуче више од 30 жена, од којих су 20 добиле посао у Бенетону.

Друге су са овим занатом отвориле свој салон или раде у кројачкој радионици Удружења.

"С обзиром на године, ту сам нашла егзистенцију за свој живот, за кућни буџет и много ми је другачији живот сада", каже Биса Мутић.

Кроз програм "Покрени се за посао у три циклуса" отворено је 160 малих предузећа и запослено више од 600 лица, углавном са подручја Ниша.

"Свих 160 бизниса које смо подржали и даље успешно раде. Због тога смо прешли на национални ниво и подржаћемо сто клијената из целе Србије у овој години", каже Миливоје Јовановић из НВО "Енека" у Нишу.

За покретање или унапређење бизниса ова организација, уз помоћ компаније Филип Морис, предузетницима донира опрему у вредности до 200.000 динара, као и пословну и стручну обуку.

Подржани клијенти у обавези су да региструју делатност, заснују радни однос и врате средства од 20 одсто од вредности опреме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара