Читај ми!

Безбедност или немар?

У дворишту основне школе у селу Петка код Костолца посечено је шест столетних борова. Док мештани сматрају да је реч о немару, надлежни у школи и општини Костолац тврде да је све урађено због безбедности деце.

Расли су скоро 130 година, дочекали и испратили многе генерације ђака, а онда су у једном дану претворени у дрво за огрев. Таква судбина задесила је шест борова у дворишту Основне школе "Јован Цвијић" у Петки. За мештане Петке, сеча борова, који су били симбол школе и целог села је, скандал.

"Овде нема ни једног трулог дрвета! Борови могу да живе преко двеста година, а посечени су у пола свог животног века", каже Славко Младеновић.

"Ово је чист вандализам, јер су борови били законом заштићени", тврди Драгослав Миловановић.

Директор костолачке Основне школе "Јован Цвијић", којој припада и издвојено одељење у Петки, Серџо Крстаноски, каже да су борови угрожавали безбедност деце, да су се на то жалили и поједини родитељи, па су морали да буду посечени.

"Били су нестабилни, накривљени, неки су се и наслонили на школу, тако да сам чак наредио учитељицама да не изводе наставу напољу, јер је безбедност деце била угрожена", каже директор.

Председник Комисије за просторно уређење зелених површина Градске општине Костолац Драган Ивановић каже да је школа још 2010. године затражила да борови буду посечени.

"Није тачно да су борови заштићени законом. Стабла им јесу здрава, али је коренски систем плитак, па је при јаком ветру постојала могућност њиховог рушења, као што се то и десило 2009. године, када је један бор пао и оштетио олуке школе", додаје Ивановић.

За мештане Петке ово нису довољно јаки аргументи. Сматрају да борове није требало посећи, већ заштитити и осигурати на неки други начин, као што се то у свету чини, где се свако дрво чува и негује. Није им јасно ни зашто ће посечена стабла послужити за огрев, уместо да је од овог племенитог дрвета направљено нешто корисно.

"Имамо овде стугару, могла је нека грађа да се исече, да се направи нешто корисно за децу овде у школском дворишту, да буде на понос селу, а не овако. Па, ко још ложи котао боровином, која је пуна смоле", каже Љубиша Ивковић, некадашњи ученик печанске школе.

Ивановић каже да он није одлучивао о њиховој каснијој намени, и да је одлуку да се боровина употреби за огрев у школама у Петки и Острову донео директор школе Крстаноски. Са друге стране, директор Крстаноски тврди да је о начину на који ће стабла бити посечена одлучивала стручна комисија у којој је био и Ивановић.

Крстаноски додаје да већ постоји план уређења школског дворишта у Петки, који предвиђа садњу нових стабала.

Мештани Петке кажу да неће дозволити сечу преосталих борова у дворишту своје школе, а остало их је још четири, и најављују тужбу против одговорних лица. Штета је, међутим, непоправљива, кажу они, јер, како кажу, будући печански ђаци неће моћи да виде витка стабла испод којих су се играли њихови очеви и дедови.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво