Читај ми!

Продужена сетва пшенице

Оптимални рок за сетву пшенице је истекао, али се она може сејати све до половине децембра уколико временски услови то дозволе. У лозничком крају површине под овом културом су повећане за четврину и на већини њива сетва је завршена, док се на преосталим приводи крају.

Услови за сетву пшенице много су бољи него претходне године, а киша у претходном периоду омекшала земљу и омогућила лакшу обраду. Ово су неки од разлога зашто је у Лозници и три суседне општине испуњен план јесење сетве на 3.400 хектара, што је за 25 одсто више него лане.

"Ове године смо засејали више пшенице него прошле, због суше смо имали мање приходе  кукурза па рачунамо да ћемо ове године на ова два хектара пшенице проћи боље него са кукурузом. Време нам је дозволило да засејемо пшеницу око 15. октобра у оптималном року", каже Иван Илић, пољопривредник из Липничког Шора.

Дуготрајна суша натерала је пољопривреднике Средњег Подриња да размишљају о промени начина рада на њиви. Редукована обрада примењена је на 20 одсто више површина, а бржа је и јефтинија у производњи пшенице.

"Ко нема механизацију за две тањираче значи мора да оре и да тањира класично. Ми имамо ту механизацију јачу мало и онда иде та редукована обрада", каже Војислав Сладаковић, пољопривредник из Лозничког Поља.

До првог новембра пшеницом је засејано 80 одсто планираних површина. Временски услови омогућили су сетву пшенице и после оптималног рока, али стручњаци упозоравају да се може очекивати смањење приноса 30 до 40 одсто.

Милица Попадић, инжењер Ратарства ПСС Лозница каже да при каснијој сетви треба обратити пажњу да се повећа количина семена и то за 0,5 посто за сваки дан кашњења у односу на оптимални рок.

"У овом тренутку та количина семена треба да се повећа за неких десет посто", каже она.

Стручњаци додају да, уколико је земљиште неквалитиетно обрађено, количине семена пшенице треба повећати за још десет одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво