Чекајући прву бразду

У пиротском крају од 40 хиљада хектара обрадиве земље, трећина је потпуно запуштена. Власници те земље су, углавном, старачка домаћинства или је то земља некадашњих земљорадничких задруга које су пропале. Они који се одлуче да узму земљу под закуп, кажу да је најтеже од запарложене земље направити поново плодну ораницу.

Распукла, закоровљена земља слика је већине пиротских планинских села. Становништво је континуирано, деценијама, напуштало родни праг, а они који су остали боре се са теретом година док су им имања одавно необрађена.

"Имала сам и имама и сад земљу, али све је то необрађено, јер нема ко да обрађује. Ја не могу да обрађујем, а док сам била способна ја сам радила и више него што је требало. Сад не могу више да радим", каже Љубинка Пејчић из села Суково.

Младен Младенов каже да они обрађују преко 40 хектара.

"Сами не можемо, па нам син, унук и сви помажу. Наравно и машине, јер без машине нема ништа", каже он.

Дејан Младенов из села Суково остао је на породичном имању. Поред своје земље, он је у закуп узео и државно земљиште.

"То је био парог, кад сам узео земљу, није могао трактор да иде. Десет, петнаест година није уопште обрађивано. Сад смо га довели некако у неки ред", каже Дејан.

Дејан сматра да би држава и општина морали да буду много стимулативнији према људима који се одлуче за повратак на село.

"Нас ситне сточаре нико не штити. Појављују се неки који дижу цене и морамо да одустанемо од земље", додаје он.

Општина Пирот нема прецизне податке о запуштеном земљишту и имањима. Надлежни очекују да ће попис пољопривредних домаћинстава моћи да пружи реалну слику стања.

Горан Поповић, помоћник председника општине за пољопривреду каже да су највише запостављени виногради.

"Што се тиче башта и ораница, од неких двадесетак хиљада хектара, обрађује се око 60 одсто, а остало земљиште је запостављено", каже Поповић.

У Пироту има преко десет хиљада незапослених. Упркос томе, велике површине необрађене земље и даље чекају да неко пусти прву бразду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара