Читај ми!

Пописивачи нису порезници

До средине децембра, у осам општина Мачванског округа, пописивачи ће посетити 73.680 домаћинстава. У Шапцу је одржан састанак представника пописних комисија и Републичког завода за статистику.

За три седмице, пописивачи су у Мачванском округу завршили више од 40 % посла на терену. Већих проблема до сада, кажу, није било.

Нико није одбио попис, али, како се чуло на састанку са представника представника пописних комисија и Републичког завода за статистику у Шапцу, грађани нерадо дају тачне податке јер су неповерљиви, посебно они који нису добили субвенције од државе.

Из надлежних институција подсећају на значај првог пописа пољопривреде после 52 године, који ће помоћи да се одредити место и будућност домаћег пољопривредног производа на тржишту Еропске уније.

Циљ пописа је да се утврди структура пољопривредне производње

Чланови пописних комисија кажуу да нису увек сигурни у тачност података које добију на терену, јер људи који страхују да ће они бити искоришћени за утврђивање пореза.

"Наш народ је неповерљив, људи страхују да је то у сврху опорезивања и не знају зашто се ради попис", рекла је Милојка Смиљанић, чланица пописна комисија Лозница. "Треба им приближити ту материју, охрабрити их и рећи им да је обезбеђена тајност података и да су заштићени."

Циљ пописа је да се добије структура пољопривредне производње, да се обрадом података одреде квоте у односу на земље ЕУ и од приступних фондова добије новац за рурални развој, објаснио је Никола Латиновић, из Савета за попис пољопривреде Републике Србије.

"Поједине европске земље имале су велику корист од пописа, Пољска на пример", навео је Латиновић. "Наш обим пољопривредне производње тренутно је 42% у односу на 1979. годину."

Према речима Зорана Милетића, члана пописне комисије Шабац, од укупно 9.500 газдинстава које су посетили, 62% испуњава услове из упитника који је у складу са стандардима ЕУ и одређује да ли је неко домаћинство пољопривредно или не. Остали живе на селу, имају мале површине земље и не баве се пољопривредом.

Уколико се попис не заврши до 15. децембра, акција ће се наставити све док се не попише свако домаћинство које се бави пољопривредом, а прелиминарни подаци биће саопштени 15. јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво