Читај ми!

Деценије пријатељства Фуџимија и Шапца

Раздаљина од 11 хиљада километара није препрека за пријатељство међу народима које већ тридесет година одржавају братски градови Фуџими и Шабац, једини град у Србији који има потписану повељу о братимљењу са неким јапанским градом.

Пре тридесет година једни о другима нису знали ништа, осим да су оба града у близини престоница. Повеља потписана у Шапцу 1982. године направила је мост између различитих народа и култура дуг 11.000 километара.

"Спојило нас је отворено срце и чиста душа", рекао је Тошио Маки, председник Клуба пријатељства Шабац - Фуџими. "Заједничко нам је поштовање традиције и гостопримство."

Заједничка је и жеља да се пријатељске везе наставе. За годишњицу братимљења из Фуџимија стигла је петнаесточлана делегација. Повеља о утврђивању братства залог је за будуће генерације.

"Желим да још унапредимо односе", рекао је Шинго Хошио, градоначелник Фуџимија, "први пут сам у Шапцу, имамо сличну климу и бројна пољопривредна поља, много тога нам је заједничко. Драго ми је што је у анкети 45 % грађана Србије рекло да воли Јапан."

"Јапанци су верни пријатељи", нагласио је Милош Милошевић, градоначелник Шапца. "Није прошла ниједна година а да нисмо били у контакту."

У узвратним посетама научили су много једни о другима - од обичаја, историје до кулинарских специјалитета. Најугроженијој деци из Јапана стизали су божићни пакети, а након земљотреса из градског буџета упућено је милион динара народу ове далекоисточне земље.

У оба града, основани су клубови пријатељства и музејске поставке. Шапчани су заволели суши, а гости из Јапана ћевапе и нашу музику.

Током тродневне посете Шапцу, пријатељи из Фуџимија посетили су општинске институције, предузећа и културно-историјске споменике, присуствовали презентацији јапанских борилачких вештина и културно-уметничких друштава.

У шабачком музеју, у присуству амбасадора Јапана у Србији господина Цунозакија, отворена је изложба фотографија госта из Фуџимија.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво