Читај ми!

Лажни "косили" опасан по здравље

На тржишту Македоније, Босне и Херцеговине и Србије пре извесног времена појавио се лажни "косили" дечји шампон, по којем је лесковачка Хемијска индустрија Невена препознатљива више од пола века. Лесковачка "Невена" покренула је судски спор за заштиту свог бренда.

Најпре на тржишту Мекадоније, а потом и у Босни и Херцеговини и Србији, појавио се лажни "косили" шампон. Тај шампон је опасан по здравље, а наноси велику штету лесковачкој фабрици.

Иако је амбалажа скоро поптуно иста, осим натписа на полеђини, разлика између "косилија" који производи Невена и оног који се појавио прво на тржишту Македоније, а затим у Босни и Херцеговини и Србији, приликом употребе је очигледна.

Стручњаци лесковачке хемијске индустрије посебно истичу да је производ који је званично регистрован у македонском Државном заводу за интелектуалну својину небезбедан и опасан по здравље.

"По мирису се осећа да у лажном Косилију има формалина који је изузетно канцероген. За разлику од произвођача из Македоније, Невена ради по строгим стандардима, већ више од пола века", наглашава Игор Станишић технолог у контроли квалитета.

Хемијска индустрија "Невена" је носилац лиценце Косилија за подручје бивше Југославије још од краја седамдесетих година, а уговор са швајцарском компанијом "Грете" верификован је 2005. године.

Руководство Невене је, како је РТС-у рекао Миљан Миљковић, генерални директор и заступник државног капитала, покренуло судски спор са компанијом "Фобас" из Македоније чији је власник Албанац, а спор против Државног завода за заштиту интелектуалне својне у Македонији покренула је и адвокатска канцеларија швајцарског Гретеа јер, како каже, постоје најаве да би у овој бившој југослвенској републици могли да се региструју и други лажни производи Невене.

"Данас се месечно произведе 50 тона косилија и ова ситуација може да нам нанесе велику штету, не само за продају овог већ и других производа Невене", каже Татјана Илић, директорка производње.

Од 2010. године, Невена је после неуспешне приватизације у процесу реструктурирања. Производња се полако обнавља. Тренутно ради 115 радника, а ускоро ће, осим козметичких препарата, почети и производња пасте за зубе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво