Читај ми!

Зашто је поскупео кромпир

На лозничкој пијаци понуда кромпира је никад мања, а цена у последњих месец дана са тридесет динара за килограм је удвостручена. Произвођачи кажу да је кромпир лошег квалитета, веома ситан и брзо трули и да је на умањење приноса највише утицала суша.

Пољопривредници из Крупња већ три деценије се баве производњом кромпира "Рађевски" који је изузетно тражен. Прошле године имали су високе приносе са крупним родом, тешким и до килограм и по, a ове године род је ситан и умањен.

Сељаци кажу да кромпира скоро да нема, јер сав род трули, а ово потврђују и произвођачи из крупањског краја, који годишње произведу од 3.000 до 5.000 тона.

Ове године, поред примењене агротехнике, приноси су мањи и  износе само четири тоне по хектару. Произвођачи каже да је кромпир лошег квалитета, вео ситан и брзо трули. На умањење приноса кромпира, поред суше, утицали су и други фактори. 

Миленко Ђурић из Завода за пољопривреду у Лозници каже да је ове године било и нешто више инсеката, почевши од мајских гундеља, совица, преко биљних ваши које су преносник вируса и пламењаче.

Приноси од три и по тоне по хектару, према речима стручњака, могу да покрију велика улагања при производњи кромпира. Ипак,  због изузетно слабог рода, пољопривредници кажу да им остаје да размишљају да ли ће, и колико кромпира сејати наредне године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво