Читај ми!

Трећа победа ХДЗ-а на парламентарним изборима заредом, Пленковићу није стигла честитка од Милановића

На основу 99,61 одсто обрађених бирачких места, на хрватским парламентарним изборима ХДЗ је освојио 61 мандат. Председник странке Андреј Пленковић најавио је да од јутра крећу у формирање нове парламентарне већине како би формирали и трећу владу заредом. Како хрватски медији преносе, честитка од Зорана Милановића још није стигла.

Грађани Хрватске бирали су чланове 11. сазива Сабора између 2.302 кандидата на 165 листа, који су се надметали за 151 мандат.

Према прелиминарним подацима, победу је однео ХДЗ Андреја Пленковића којем ће припасти 61 мандат. Коалиција "Ријека правде", коју предводи СДП, освојила је 42 мандата.

У Хрватски сабор ући ће још осам странака и коалиција. Домовински покрет је добио 14 мандата, Мост 11, Можемо! 10, СД и ИДС су добили два мандата, НПС такође два, а Фокус и Република су добили један мандат.

Осам мандата припада националним мањинама, а три посланичка места одлазе СДСС-у Милорада Пуповца.

Постизборне калкулације

Ово је трећа победа ХДЗ-а заредом, али са пет мандата мање него што су имали на изборима 2020. када су већ наредни дан саставили Владу с мањинама и Радимиром Чачићем.

Сада ће тај пут до већине бити нешто компликованији – поред осам припадника мањина биће им потребан и Домовински покрет, или барем - део њихових посланика.

ХДЗ-у не стижу честитке

Честитка Пленковићу од политичког супарника Зорана Милановића ни синоћ, као ни након избора 2020. године није стигла, пишу хрватски медији.

Јутарњи лист наводи да честитке нису разменили ни ХДЗ-овци и припадници Домовинског покрета.

Према писању овог портала, у ХДЗ-у су се могле чути разне спекулације о томе како постоји могућност наводног раскола унутар самог Домовинског покрета јер су, прича се, пољуљани односи између Марија Радића и Ивана Пенаве.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво