Читај ми!

РТЦГ: Случајеви и изјаве који су обележили каријере Лазовића и Катнића

По налогу Специјалног државног тужилаштва Црне Горе јуче су ухапшени бивши главни специјални државни тужилац Миливоје Катнић и некадашњи истакнути полицијски функционер Зоран Лазовић. Обојици је касно синоћ након саслушања одређено задржавање до 72 сата. Радио-телевизија Црне Горе подсећа на случајеве и изјаве које су обележилe њихове каријере.

Из полиције су рекли да је предмет радног назива “Алфа” резултат вишемесечног рада, међународне сарадње и координације Специјалног државног тужилаштва са неколико организационих јединица Управе полиције, а посебно Специјалним полицијским одељењем.

Указују и да је ова реализација поменутог предмета само наставак раније започетих активности у борби против организованог криминала и корупције и представља континуитет активности у свеобухватном реформском процесу.

Бивши главни специјални тужилац Миливоје Катнић и високи полицијски функционер Зоран Лазовић били су, преноси ТВЦГ, у претходном периоду једни од најутицајнијих у борби против организованог криминала и корупције.

Катнићев скоро седмогодишњи мандат на челу СДТ-а протекао је бурно, а својевремено је имао само речи хвале за Лазовића који је недавно рекао да нема мрље у свом професионалном раду.

Скоро седмогодишњи мандант Миливоја Катнића на челу СДТ-а остаће упамћен по привођењу тадашњег високог функционера ДПС-а Светозара Маровића, који је признао да је вођа криминалне организације.

Други случај који је обележио Катнићев мандат је тзв. државни удар односно покушај тероризма на дан парламентарних избора 2016. године у којем су сви оптужени проглашени кривим, али је одлуком Апелационог суда цели поступак враћен на почетак.

Катнић је процесуирао и неколико председника општина због злоупотребе службеног положаја, али и подизањем више од 250 оптужница против чланова криминалних организација.

У делу јавности, међутим, Специјално државно тужилаштво на челу са Катнићем називано је "батином" ДПС-а и бившег шефа државе Мила Ђукановића. Те наводе Катнић је демантовао више пута поткрепљујући их отварањем случаја Пандора папири, а био је спреман како је тврдио да у том предмету саслуша и Ђукановића.

"Ма испитаћемо га и како наш народ каже но нема кокошака и ђе му кокошка јаје носи", рекао је бивши специјални тужилац Миливоје Катнић.

Ништа од тога се ипак није десило, а због свих случајева који су остали у фиокама грађани су на протесту 2019. тражили Катнићеву оставку, на шта им је поручио да је боље да саде лук. И то је само једна од изјава по којој ће остати упамћен, а којима је неретко и засмејавао јавност и тиме често скретао пажњу са суштине, наводи ТВЦГ.

С друге стране, о свом сараднику и данас ухапшеном Зорану Лазовићу, Катнић је имао само речи хвале.

"Ја вам кажем за Зорана Лазовића да је он један од најбољих полицајаца данас на Балкану и да је он човјек од мог апсолутног професионалног и животног повјерења и ако дође до његове смјене, а то се бојим да ће бити веома брзо, овај сектор за борбу против организованог криминала изгубиће инспиратора и организатора за борбу против организованих криминалних група", рекао је Катнић 25. 02. 2021. године.

На место шефа Сектора за борбу против организованог криминала Лазовић је дошао као један од најутицајнијих полицијских функционера.

Претходно је био дугогодишњи оперативац АНБ-а и помоћник тадашњег директора Управе полиције Веселина Вељовића. У више наврата је повезиван са криминалним миљеом и шверцом цигарета, прањем новца, али и препродајом хероина. На све те оптужбе Лазовић је овако одговорио.

"На овим рукама и у овим рукама никада није било кап крви, нити грам кокаина и хероина нити иједан џоинт, како моје породице, тако и мојих пријатеља", рекао је Лазовић 29. септембра 2023. године.

Тако не мисле у тужилаштву, па је Зоранов син Петар, такође некадашњи службеник полиције и АНБ-а од јула 2022. у притвору, а на терет му се ставља стварање криминалне организације, као и шверц дроге и оружја. Недавно је за његов излазак из притвора понуђено јемство од скоро 9,5 милиона евра што је највеће у историји црногорског правосуђа.

Да имовина Лазовића не кореспондира са званичним приходима који су пријављивали Агенцији за спречавање корупције више пута је указивао НВО МАНС. Те наводе старији Лазовић је својевремено овако прокоментарисао.

"Тачно је да сам ја изузетно богат човјек имам дванаесторо унучади, а у својој кући четворо. Тачно је да сам богат човјек јер имам успјешну ужу и ширу породицу", казао је Лазовић 25. јула 2019.године. 

А шта је истина од свега што су Катнић и Лазовић говорили јавност ће сазнати када надлежни окончају поступке против ове двојице, који су својевремено били једни од најодговорнијих у борби против организованог криминала и корупције.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво