Чланице Европске уније потврдиле политички споразум о Фонду за Западни Балкан

Државе чланице ЕУ потврдиле су политички споразум о Инструменту за реформу и раст за Западни Балкан, којим се региону нуди шест милијарди евра додатне финансијске помоћи у периоду од 2024. до 2027. године, саопштила је вечерас аустријска савезна министарка за ЕУ и Устав Kаролине Едтштадлер.

"Сјајна вест! Данас су земље чланице ЕУ потврдиле политички споразум о Инструменту за реформу и раст за Западни Балкан вредном шест милијарди евра", навела је Едтштадлер на свом налогу на друштвеној мрежи Икс.

Едтштадлер је додала да ће финансијска помоћ и конкретне користи, у замену за реформе, ближе повезати Западни Балкан и ЕУ.

"Западни Балкан је део породице ЕУ!", навела је она, а њену објаву пренело је на свом налогу на Иксу и стално представништво Аустрије у ЕУ.

Огласило се и аустријско Министарство спољних послова, које је на Иксу оценило да је реч о одличним вестима из  Брисела за све пријатеље Западног Балкана.

"Државе чланице ЕУ управо су потврдиле нови инструмент за реформу и раст за регион. Дуго смо тражили овај финансијски подстицај од шест милијарди евра како бисмо подржали реформе наших партнера и постепену интеграцију у ЕУ", наведено је на налогу аустријског министарства.

Председништво Савета ЕУ и Европски парламент постигли су 4. априла привремени споразум о успостављању Инструмента за реформу и раст за Западни Балкан, који је централни део Плана раста за Западни Балкан који је Европска комисија представила у новембру 2023.

Очекује се да ће се инструментом, којим се покрива период од 2024. до 2027. године, партнерима ЕУ на Западном Балкану обезбедити до две милијарде евра у грантовима и четири милијарде евра у кредитима. Kако је раније саопштено из Савета ЕУ, инструментом ће бити допуњен постојећи Инструмент за претприступну помоћ (ИПА III) и значајно повећана финансијска помоћ региону.

Циљ Инструмента је да подржи партнере ЕУ са Западног Балкана у спровођењу реформи у вези са ЕУ, као и да стимулише њихово економско приближавање ЕУ на основу "амбизиозних реформских агенди". 

Поред тога, Инструмент ће промовисати усклађивање партнера са вредностима, законима, правилима, стандардима, политикама и праксама ЕУ у циљу будућег чланства у ЕУ.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво