Читај ми!

Злочин без казне: Сећање и помен убијеним српским цивилима у Сијековцу

У Сијековцу код Брода обележене су 32 године од злочина над недужним српским цивилима у овом селу који су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ. Служен је парастос и положени венци и цвеће.

На данашњи дан, 1992. године, у Сијековцу убијено је девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године. Био је то први масовни злочин и пре него што је почео оружани сукоб у БиХ, док је у злочиначком походу запаљено 15 кућа и црква.

Обележавању су присуствовали званичници Републике Српске.

"И данас трагамо за још осам жртава Сијековца. И данас не знамо где су њихова тела да их породице достојно сахране, пронађу мир. И они и 1.646 несталих, који се још налазе на списку несталих из Републике Српске. А Институт за нестала лица у току прошле године није пронашао ниједно српско тело, и тако из године у годину", каже Исидора Граорац, председница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Зоран Видић, начелник општине Брод рекао је да су 32 године чекања правде које нема.

"Да се макар не зна ко је то урадио, а сви добро знају и у Сијековцу и у судовима и тужилаштвима, а само десет година затвора за један тако стравичан злочин. Да неправда буде већа, исти ти судови и данас отварају измишљене процесе против Срба", каже Видић.

Милорад Додик, председник Републике Српске каже да управо због тога што нема правде, не може да се живи на овом мјесту неправдне.

"Увек тражите начин да се ваше правде и људске и божанске остваре на онај начин, како то цивилизацијски народи чине, а не да се оставља нама, увек изнова, да понављамо овде једну исту ствар, а то је да за злочине нико никад није одговарао", рекао је Додик.

Ненад Стевандић, председник Народне скупштине Републике Српске поручио је "браћо и сестре да се саберемо".

"Нека нас ове ствари уче да будемо изнад сујете, поделе, ружних речи које знамо упутити једни другима. Нека нас опомињу новомученици и нека чувају наше ријечи, да буду увијек благе а аргументи јаки. Да се држимо заједно и чувамо Републику Српску", навео је Стевандић.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво