Читај ми!

Инцидент после "незгодног" питања Едију Рами; Албански премијер: Нисам одгурнуо новинарку, све се види на снимку

Албанска телевизија Сири саопштила је да је премијер Еди Рама гурнуо новинарку Амброзију Мету, која му је поставила питање. Домаћа и међународна новинарска удружења осудила инцидент. Еди Рама је одбацио оптужбе и поручио да нема због чега да се извини.

Из телевизије Сири су навели да је Еди Рама гурнуо новинарку након што га је питала "зашто новац пореских обвезника иде у нову луку, док се у садашњој луци Драч продају станови приватног инвеститора".

"Молим вас, не дирајте ме више", рекла је Амброзија Мета Рами након што ју је, како наводи ТВ Сири, албански премијер гурнуо.

Поједини албански медији пренели су да је Рама хтео да додирне новинарку по лицу, али да се она одмакла.

Удружење албанских новинара: Рама нарушио физички интегритет новинарке

Поводом инцидента реаговало је Удружење албанских новинара, које је саопштило да је Рама нарушио физички интегритет новинарке.

"Удружење албанских новинара изражава солидарност са нашом колегиницом", наводи се у саопштењу објављеном на Фејсбуку.

Safe Journalists: Презир према новинарима, посебено женама, који постављају захтевна питања

Организација "Safe Journalists" саопштила је да данашњи инцидент у којем је Рама покушао да, како се наводи, додирне образ новинарки једне албанске телевизије, представља образац у којем Рама "показује презир према новинарима, посебно женама, који постављају захтевна питања".

"Премијер Еди Рама је на данашњој конференцији за новинаре одбио да одговара на питања новинарке Амброзије Мете и непримерено покушао да јој додирне образ. Након састанка са политичким лидерима округа у седишту Социјалистичке партије, премијер Рама је одржао импровизовану конференцију за штампу. Током овог догађаја, испитиван је о инвестиционом пројекту у областима Сазан и Звернец, који је повезан са Џаредом Кушнером, зетом бившег председника Доналда Трампа", пише у саопштењу.

Како се наводи, Мета је тражила одговоре о користима пројекта за Албанце, процедурама уговарања, постојању студије изводљивости и да ли ће се примењивати сличне пореске олакшице као за инвестицију Луке Драч.

"Премијерово одбијање да се позабави овим питањима од јавног интереса, уз понижавајућу опаску - 'незнање није аргумент' - и физички контакт покушајем да јој додирне образ је неприхватљив и алармантан", поручују из мреже "Safe Journalists".

Додаје се да је понашање Едија Раме "директна претња принципима транспарентности и одговорности на којима се темељи демократско друштво".

"Застрашивање са којим се суочавају новинарке не само да подрива њихова професионална права, већ и одржава културу застрашивања према женама и њиховом учешћу у јавном простору", поручује се у саопштењу.

Из организације су навели да Рама треба да упути јавно извињење новинарки Мети и медијској заједници.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво