Читај ми!

Патријарх Порфирије поделио стипендије у загребачком "Привреднику": Предуслов сваког успеха јесте честитост

Патријарх Порфирије присуствовао је дванаестој скупштини стипендиста Српског привредног друштва "Привредник" у Загребу и поделио стипендије талентованим ученицима и студентима. Ви сте паметни, учите, радите и немојте да заборавите трећу реч из "Привредниковог" слогана "рад, штедња, честитост", поручио је патријарх окупљенима.

Поглавар СПЦ, патријарх Порфирије поделио је стипендије талентованим ученицима и студентима у Српском привредном друштву "Привредник" из Загреба, најстаријој организацији Срба у Хрватској.

У обраћању окупљенима, рекао је да се радује што је данас ту и подсетио на речи апостола Павла да једино што смо дужни једни другима јесте љубав.

"Све остало може и не мора да буде и ствар је личних афинитета, опредељења, дарова и циљева. Чинити добро да вам не досади, каже на другом месту. Према томе, треба да чинимо једни другима љубав. То је наш највећи задатак, то је наша обавеза и по томе ми јесмо људи. У том смислу нема разлога да превише хвалимо једни друге ако смо учинили нешто добро, осим да будемо сами захвални онима који нам чине добро, а изнад свега Богу који увек пронађе начина и пута да не останемо сами", рекао је патријарх, саопштила је СПЦ.

Како је навео, следећа истина која произлази из онога што је рекао је то да смо једни другима потребни, свако свакоме.

"Ви сте паметни, учите, радите и немојте да заборавите трећу реч из 'Привредниковог' слогана 'рад, штедња, честитост'. Предуслов сваког успеха јесте честитост да би оно што имате, што радите и говорите, нарочито када има снагу, садржаја и памети, било афирмисање вас самих и другима на корист. То је честитост", истакао је патријарх.

Ми добро знамо, каже, да неко може да има снаге, моћи, иметка и памети, али да све то може бити употребљено у погрешном смеру, да циљ буде потпуно погрешан.

"Често помињем познати научни проналазак атомске енергије. Онај који је дошао до открића те енергије није имао идеју да убија хиљаде и милионе људи, него је хтео да то буде на корист човечанства - и заиста јесте и може бити. Међутим, то што је пронашао, тај дар који је благодаћу Божјом дат свим људима у зависности од тога да ли је неко честит или не, видело се може бити катастрофалан. Дакле, да будете честити људи", поручио је патријарх.

Црква је, истакао је патријарх, увек дужна да буде уз свакога.

"Уз вас ће увек бити и не само морално него и конкретно, а немојте замерити што ћу у првом лицу једнине рећи - и ја лично. Трудићу се да то не буде само морална подршка, него да анимирамо и друге људе који од сувишка имају шта да дају, а да некоме то буде насушна потреба", рекао је поглавар СПЦ.

Лично, додао је, сећа се да је први пут у Загреб дошао послом, још док је био у манастиру Ковиљу, управо на прву скупштину "Привредникових" питомаца и штићеника у истом простору као и данас.

"Нека Господ благослови да буде што више оних који су помогнути од 'Привредника' и да 'Привредник' има што више могућности да помаже", закључио је патријарх Порфирије.

Додељено 137 стипендија

Најстарија организација Срба у Хрватској, Српско привредно друштво "Привредник" из Загреба, које је прошле године обележило 125. годишњицу оснивања, окупља и стипендира талентоване ученике и студенте слабијих материјалних могућности.

Ове школске и академске године, "Привредник" стипендира до сада највећи број ученика и студената - укупно 137.

Из Фонда "Владимир Матијевић“ додељене су 63 студентске и 72 ученичке стипендије, а две студентске стипендије дар су Фонда "Ивана Вујновић”, саопштено је из СПЦ.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара