ОЕБС у БиХ најоштрије осуђује нападе на турниру на Илиџи

Мисија ОЕБС-а у Сарајеву најоштрије је осудила напад на госте из Србије који су пратили своју децу на међународном спортском догађају за јуниоре у хотелу у сарајевској општини Илиџа, као и неприхватљиво скандирање чланова омладинског фудбалског тима из Хрватске "убиј Србина".

"У то време хотел је био попуњен породицама које су допутовале у Сарајево како би учествовале на турниру који, између осталог, уједињује младе и старије, те окупља заједнице из региона", наводи се у одговору ОЕБС-а на питање Срне у вези с инцидентима који су се догодили 14. јануара.

Мисија је похвалила власти Кантона Сарајево за брзи одговор на напад идентификацијом и хапшењем осумњичених, након чега би требало да уследи детаљна истрага.

"Важно је да сви детаљи око ових инцидента изађу на видело у наредним данима, а једнако је важно што осуде званичника, заједно са изразима подршке јавности онима који су на мети, а које су уследиле одмах након напада показују да и локални лидери и заједница у целини сматрају ове радње недопустима. Брза реакција органа за спровођење закона у Сарајеву додатно јача поверење у релевантне институције и целокупну владавину права", рекли су из ОЕБС-а.

Мисија је позвала све, укључујући изабране званичнике и медијске организације, да се уздрже од коришћења ових инцидената као изговора за подстицање даљег насиља и неслоге, те од реторике и програма који подстичу поделе.

"Сви који путују кроз БиХ и регион заслужују да то чине у окружењу које дефинише међусобно поштовање, људска права, стабилност и безбедност", поручили су из ОЕБС-а.

Инциденте је претходно осудила и делегација ЕУ у Сарајеву наводећи да представљају дела мржње.

Једна особа из Београда повређена је ножем у хотелу у сарајевском насељу Илиџа, када је нападнута група родитеља младих фудбалера Фудбалског клуба "Звездара" из Београда који су учествовали на међународном турниру.

Нападу је претходио још један инцидент када је група осмогодишњака из Сплита скандирала "Убиј Србина!" за време утакмице против српских вршњака.

Полиција Кантона Сарајево ухапсила је десет особа  због напада на родитеље деце из Србије и предалау надлежност кантоналног Тужилаштва.

И поред инцидента, млади фудбалери су се вратили у Србију са две медаље. 

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара