Читај ми!

Командир дириговао бекством из скопског затвора – рањавање чувара и сиви "ауди"

У организацији бега осуђеника Б. М. из затвора Идризово код Скопља учествовала су четири полицајца, а бекством је "дириговао" командир, преноси ТВ Телма. Њих тројица се налазе иза решетака, а једном од њих је забрањено напуштање стана док тужилаштво прикупља доказе ко је и како учествовао у организовању бекства.

Јединица за корупцију у Одељењу за сузбијање организованог и тешког криминала поднела је северномакедонском Основном јавном тужилаштву пријаву против четири затворска службеника, командира и надзорника КПУ Идризово за кривично дело незаконито пуштање на слободу лица лишеног слободе, саопштавају из МУП-а.

Они су 12. јануара, супротно закону, ослободили Б. М., осуђеног за убиство, и помогли му да побегне, саопштио је МУП.

Осуђени Б. М. је планирано и у договору са затворским полицајцима и са лицима изван затвора посекао леви длан, након чега је одведен у затворску амбуланту где је дата препорука за премештај у Клинички ургентни центар "Мајка Тереза".

Са инцидентом је био упознат и дежурни командир смене који је наредио да се припреми наредба за пратњу осуђеника из КПУ Идризово до Клиничког центра "Мајка Тереза".

Осумњичени су, како се наводи, свесно и са намером да омогуће бекство осуђеника ког су спроводили сели у средњи ред службеног возила, а не по стандардним оперативним поступцима спровођења осуђених лица у посебном делу возила одређеном за ту намену.

Један од затворских службеника уопште није носио оружје, иако је морао да га носи, и иако је затвореник на рукама имао лисице био му је омогућен приступ службеном пиштољу једног од полицајаца, ког је узео и испалио хитац.

Иако је намера пуцња у кров возила била да се омогући затворским службеницима да побегну, метак се одбио од крова и случајно погодио затворског службеника у доњи део стомака, наводи МУП.

Затвореник је, затим, побегао након што је возило пресрео сиви "ауди", а чувари нису предузели ништа у вези са принудним заустављањем. Осуђеник је ушао у тај аутомобил и напустио лице места.

Затворски службеници, иако су неки од њих били наоружани, нису ништа предузели да спрече бекство.

Из МУП-а наводе да је повређени затворски полицајац пребачен у болницу ради лечења. Рањени полицајац се бори за живот, али за сада није осумњичен, наводи ТВ Телма.

И МУП и Тужилаштво испитују мотиве полицајаца. Командир се и раније суочио са сумњом за примање мита у полицијској станици Бит Пазар.

ТВ Телма наводи да осуђеник по други пут бежи из затвора, а највероватније трећи пут из земље.

Пре неколико година лоциран је у Немачкој и одведен у Идризово на одслужење казне од 20 година затвора због убиства и других кривичних дела.

Али, незванично је имао богатство стечено од ланца трговине марихуаном у Немачкој. Траже га Министарство унутрашњих послова Северне Македоније, али и међународни истражни органи.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво