Читај ми!

Црна Гора између блокаде и договора

Црна Гора и данас без договора о седници на којој би се бирала влада на чијем би челу био Миодраг Лекић. Потписе за заказивање седнице нису доставили СНП Владимира Јоковића, УРА Дритана Абазовића и Савез грађана Цивис. Сви су део владајуће већине и победничке коалиције из 2020.

Док политичка и институционална блокада паралише Црну Гору, грађани на протестима траже ванредне парламентарне изборе. Изборима би могла да претходи нова влада, али владајућа већина не може да се договори ни о седници на којој би се бирала. Тако ни ко би у тој влади седео.

"Ако неко каже, не ми треба да закажемо Скупштину па ћемо накнаднo видети шта је стратегија те владе,  и ко су људи и да ли свима одговарају ти људи, е то је заиста неозбиљно", каже Дритан Абазовић, премијер Црне Горе у техничком мандату.

"Јуче што се десило и што су Абазовић и Јоковић одустали од тих договора мени није јасно, али вероватно ће бити јасно грађанима Црне Горе и када нисмо већ успели да изабремео Народну владу, јер народни представници већине нису желели да до тога дође, онда је најбоље да народ изабере ту владу", каже Андрија Мандић, председник Нове српске демократије и један од лидера ДФ-а.

Владу која би се формирала после избора тражи и ДПС Мила Ђукановића. Сваки други сценарио је, кажу, кршење устава јер би се влада на челу са Миодрагом Лекићем бирала на основу спорних измена Закона о председнику. Тамо пише да се уставна овлашћења председника преносе на Скупштину.

"ДПС позива политичке актере на дијалог и хитан договор о избору судија Уставног суда и датуму одржавања ванредних парламентарних избора", наводи та странка.

Парламентарна већина је почела преговоре након што је председница парламента Данијела Ђуровић дала мандат Лекићу, и поред упозорења међународне заједнице и Америке да можда неће сарађивати са владом која је изабрана на основу неуставних измена закона.

"Или ће влада бити озбиља или је неће бити. Ево, неће је бити, ко је био озбиљан, ко је био неозбиљан остављам грађанима да протумаче и да се они у свему томе позиционирају", рекао је Миодраг Лекић.

У новембру су по други пут усвојене измене Законе о председнику Црне Горе. О том закону, Венецијанска комисија Савета Европе дала је негативно мишљење.

Европска комисија позвала је Скупштину Црне Горе да повуче тај акт и позвала политичке актере на деблокаду Уставног суда који је у крњем саставу од септембра.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво