Читај ми!

Имовина Срба у ФБиХ, избегли би могли да остану без поседа ако се не јаве на време

Представници Удружења за заштиту имовинских права Срба у Федерацији позвали су још једном све који имају имовину у том делу Босне и Херцеговине да поднесу захтеве за повраћај имовине или да се јаве Канцеларијама за правну помоћ Републике Српске. Усклађивањем земљишних књига и катастарских података са стварном ситуацијом на терену, велики број избеглих би могао да остане без поседа.

Напуштена земља коју деценијама власници не обрађују, неискрчене шуме, али и некретнине могле би да добију нове власнике уколико се избегли Срби не јаве на време. Тренутно је у таквој опасности 6.500 катастарских јединица само у Унско-санском и ливањском кантону.

"Сад се користе тренутни закони да се та имовина узурпира, довољно је да не нађете човека на адреси или оставите на огласној табли у општини и да после одређеног рока та имовина буде укњижена у шумска газдинства или неку недефинисану имовину", каже Гојко Кличковић, Координатор за утврђивање стања српске имовине на подручју Федерације БиХ.

Нерешен статус имовине један је од разлога зашто Срби и даље напуштају Федерацију, оцењују удружења Срба. Сматрају да ће тешко заштити поседе ако се у решавање проблема не укључи Србија.

"Они су ставили шапу на имовину из 1946. узели карте из аустроугарске и позивају се на отоманске карте и тако одузимају ту земљу", каже Драган Дивјак из Удружења Срба из општина Босанске Крајине.

У канцеларије које су основане да би избеглим Србима пружиле правну помоћ стигло је више од 10.000 предмета. Расељене позивају да се јаве јер је решење могуће и за оне којима је имовина већ одузета.

"Важно је рећи да постоји законска могућност на основу члана 60 и члана 41 Закона о земљишним књигама поднесе приговор и исправи грешка. Пошто суд по службеној дужности усклађује књиге, по службеној дужности може и да исправи грешку", указује Ђорђе Радовановић, координатор рада канцеларија за правну помоћ Владе Републике Српске.

Удружења Срба подсећају да их је пре рата у Федерацији живело 542000, 2013. десетоструко мање, а данас, процењују, ни 40.000.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво