Читај ми!

Албански бизнисмени: Отворени Балкан донео позитивну климу на политичком, привредном и туристичком плану

Отворени Балкан је иницијатива чијим успостављањем државе оснивачи имају циљ да повећају трговину и сарадњу, али и да унапреде међусобне односе. Од њеног успостављања до данас потписано је више споразума којима је олакшано кретање грађана и робе. Истаживали смо како албански бизнисмени виде ту иницијативу.

Пошто се препакује, уље које из Србије камионом стиже у Драч наћи ће се на полицама продавница широм Албаније. Компанија чији је власник уједно и копредседник заједничке Привредне коморе Албанија-Србија из Србије увози и пшеницу, брашно, шећер. Планира, како каже, да са српским партнером изгради хладњачу, што ће допринети већем увозу српске робе.

"Иницијатива Отворени Балкан створила је позитивну климу, на политичком, привредном и туристичком плану. Увоз из Србије и Северне Македоније за последњих годину дана увећан је око 20 посто. Српске компаније послују на албанском тржишту, а повећан је и број албанских компанија које се отварају у Србији, једна од њих је и 'Фера компани'", каже власник те компаније Исуф Фера.

Млеко произведено у Србији већ двадесет година могуће је купити у Албанији. Увози га компанија чији је списак палете производа дугачак. Најпрепознатљивија је по чајевима, кафи и напицима од кафе и какаа. Године 2015. од Владе Албаније добила је епитет најбоље компаније у Албанији. Отворени Балкан види као одличну могућност за проширење тржишта.

"Треба да се угледамо на Немачку и Француску које су превазишле сукобе, постале пријатељске земље и кључни партнери у ЕУ. Има националистичких струја које говоре да ће Србија имати највише користи од Отвореног Балкана. То уопште није тачно, јер по ЦЕФТА споразуму, роба из Србије која стиже у Албанију и која из Албаније одлази за Србију иде са тарифом нула. То значи да смо потпуно равноправни", истиче Сокољ Краја из "Крако компани".

Свака врста инцијативе која укљања баријере и омогућава слободно кретање робе и људи више је него добродошла, кажу у Удружењу прехрамбених произвођача Албаније.

"Отворени Балкан је без дискусије одлична и права иницијатива. Ако би га упоредили са Европском унијом, јасно је шта је њој донело управо укидање царина и граница. Наравно, важно је и очување принципа реципроцитета и баланса у оквиру подршке и субвенција држава како се не би стварао неправедан однос према домаћим произвођачима", рекао је председник Удружења прехрамбених произвођача Албаније Аљбан Зуси.

Привредници у Албанији сагласни су да Отворени Балкан представља велику прилику за регион који ће њеном потпуном применом сам моћи да креира јединствено и боље тржиште, олакша кретање људи, робе и капитала, али и да има слободан приступ тржишту рада.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво