Читај ми!

Локални избори у Црној Гори – после гласања у 14 градова, ДПС остаје на власти само у три

Дан након локалних избора у 14 црногорских општина, према прелиминарним резултатима, ДПС Мила Ђукановића је изгубио у 11, међу којима је и Подгорица. Највећи успех остварила је новоформирана странка Европа сад, док пад подршке у односу на парламентарне изборе бележе Демократе Алексе Бечића и Грађански покрет Ура премијера Дритана Абазовића.

Након готово две и по деценије власти у граду у коме живи трећина црногорског становништва, за ДПС Мила Ђукановића упитна је већина у скупштини града. Иако је појединачно остварио најбољи резултат на изборима у Подгорици, неће моћи да формира власт, а друге партије, за сада, изричите су да са ДПС-ом неће у коалицију.

Брзо формирање коалиционе власти у престоници најавила је другорангирана странка "Европа сад", чији је кандидат за градоначелника Јаков Милатовић сада и најближи тој функцији.

"ДПС је коначно политичка прошлост, која нас више неће држати у сиромаштву и која нас више неће делити по шавовима којима су нас делили прошлих 30 година", наводи Јаков Милатовић, носилац листе "Европа сад".

Иван Вуковић, носилац листе "Сви за наш град" да је као носилац листе очекивао да ће грађани на другачији начин у политичком смислу, вредновати њихов политички учинак и политичку понуду на локалнимизборима.

"Међутим, они су и томе дали свој суд и са тим нема полемике", додаје Вуковић.

Исти суд грађани су дали у још 10 општина. Како сада ствари стоје, ДПС ће власт формирати у Бару, Плаву и Бијелом Пољу. Према прелиминарним резултатима, градоначелник Будве доћи ће из редова Демократског фронта, који је у тој и у новоформираној општини Зета остварио апсолутну већину.

"Сетите се многи су нас отписивали, покушавали да зауставе нашу борбу. Многи су на нашим леђима изнели и основали политичке странке или каријере. Али ми нисмо мали људи, желимо да честитамо свима онима који су против ДПС-а", наводи Андрија Мандић из Демократског фронта.

ДПС доживео ударац али не нестаје из политичког живота

Док се размењују честитке, сумира се постигнуто. Према оцени појединих аналитичара, резултати локалних избора могли би да буду подстрек да се иде на ванредне парламентарне изборе.

Богдан Живковић, историчар наводи да је странка "Европа сад" коју предводе Јаков Милатовић и Милојко Спајић несумњив победник избора.

"Али то треба узети са дозом опрезности, јер је то нова, млада политичка партија, и они су  неискусни политички актери. Видећемо колико ће они успети да капитализују свој добитак. Мислим да је сада, као што је било извесно после избора у Никшићу да је ДПС стабилан, мислим да сада можемо са сигурношћу закључити да ДПС иде у ерозију. Наравно, ДПС не нестаје из политичког живота Црне Горе, али је јуче на локланим изборима доживео велике ударце", каже Живковић.

Коначни ударац политичкој кризи на републичком нивоу, која већ више од годину дана тресе Црну Гору није ни на видику.

Многе институције су у блокади, међу којима и Уставни суд, јер посланици нису могли да се договоре о новим судијама. У седмици која је претходила изборима, влада којој је већ изгласано неповерење сменила је два министра - одбране и спољних послова, после чега је још један члан владе поднео оставку.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво