Будимпешта, протести наставника и ученика против Орбанове владе

Хиљаде Мађара, укључујући наставнике и ученике, марширало је улицама Будимпеште у знак протеста против владе, захтевајући веће плате за наставнике и обуздавање инфлације. Премијер Виктор Орбан је поручио да ће Мађарска сачувати економску стабилност и да породице неће остати саме.

Шетајући преко моста на Дунаву, демонстранти су држали транспаренте на којима је писало "Нема учитеља, нема будућности" пренео је Ројтерс.

Учесници протеста су навели да је Влада премијера Виктора Орбана изневерила наставнике дајући им оскудне плате, док је инфлација, која је у септембру достигла 20 одсто и још расте, постала неподношљива.

Наставници и ученици протестују и због све већег недостатка наставника.

Орбан, који је у априлу поново изабран за четврти узастопни мандат, истакао је раније данас на обележавању годишњице устанка против совјетске власти 1956. године, да ће наредна година представљати изазове са ратом у суседној Украјини. 

"Рат на истоку и економска криза на западу", рекао је Виктор Oрбан присталицама у Залаегерсзегу, око 200 км западно од Будимпеште, додајући да је дошло до "финансијске кризе и економског пада у ЕУ". 

Истакао је да су 1956. године научили да је јединство потребно у тешким временима.

"Сачуват ћемо економску стабилност, сви ће имати посао, можемо бранити шему ограничења на рачунима за енергију, а породице неће остати саме" , поручио је мађарски премијер.

Ограничења на рачунима за гас и струју била су кључна тачка Орбанове политике, али су трошкови повећани ове године због скока цена енергената, што оптерећава државни буџет. 

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво