Читај ми!

Протојереј Пејовић за РТС: Устоличење митрополита искључиво верски чин, никаква друга конотација нас не интересује

У Црној Гори верници Српске православне цркве дочекују патријарха Порфирија, а сутра је устоличење новог митрополита црногорско-приморског Јоаникија. Време припрема обележиле су тензије. Протојереј Никола Пејовић каже за РТС да је за Митрополију ово искључиво верски скуп и верски чин и да их никаква друга конотација која се у медијима и јавности појављује не интересује. Ипак, устоличење ће бити обављено у нешто измењеном облику, а Пејовић истиче да су два разлога за то. Ми смо показали да нам је стало на првом месту да у Црној Гори одржимо мир и стабилност, оно што смо успешно радили свих ових година, поручује Пејовић.

У току су последње припреме за устоличење новог митрополита црногорско-приморског Јоаникија, а време припрема обележиле су тензије. Црногорски медији незванично јављају да ће 1.800 униформисаних припадника полиције обезбеђивати сутрашњи догађај. Оперативни штаб Управе полиције има најмање три сценарија како би сутра све могло да се одвија. Поручују да су спремни да реагују, као и да ће све пратити.

Најпре ће вечерас у 18 часова на платоу испред Саборног храма у Подгорици бити дочекан патријарх српски Порфирије. Протојереј Никола Пејовић каже за РТС да ће патријарх први пут од избора посетити Црну Гору и да је то радостан догађај.

"Што се тиче нас у Митрополији тих тензија није било током цијелог овог трајања, јер за нас је ово искључиво вјерски скуп и вјерски чин и никаква друга конотација која се у медијима и јавности појављује нас не интересује. Тако да, од почетка имамо само један циљ – да у заједници, вјери и љубави дочекамо и овај тренутак, прославимо и у њему учествујемо", поручује Пејовић.

Навео је да ће у 18 часова верни народ испред Саборног храма у Подгорици дочекати патријарха српског Порфирија, након чега ће уследити молитвени дочек, служиће се у вечерња служба, на крају које је планирано да се верницима обрати прво поздравним говором добродошлице новоизабрани митрополит Јоаникије, а након њега и патријарх српски Порфирије.

"Након тог молитвеног дијела, предвиђен је један културно-уметнички дио за вјерни народ који се буде вечерас сабрао овде испред Саборног храма", најавио је Пејовић.

"Српски патријарси увек добродошли у Црну Гору"

На питање какав је значај доласка патријарха у Црну Гору, Пејовић каже да увек долазак српских патријараха представља велику радост.

"Овде људи са великом благодарношћу и љубављу дочекују српске патријархе не без разлога, јер вијековима уназад, прије свега ова Митрополија црногорско-приморска је основана прије 800 година благословом Светог Саве, а онда и касније у вријеме када је Светосавска црква укинута због историјских прилика, Митрополија црногорско-приморска је остала чувар тог Пећког трона и тај живи непрекинути континуитет јединства Српске православне цркве", наводи Пејовић.

Нагласио је да није чудо што су српски патријарси увек добродошли у Црну Гору.

"Рекли бисмо слободно да они овдје нису гости него да су домаћи. Претходник патријарха Порфирија, патријарх Иринеј је за десет година своје службе чак 15 пута посјетио Црну Гору, а његов претходник патријарх Павле је учествовао у свим важним догађајима који су се овде одигравали деведесетих година и почетком двехиљадитих до његовог упокојења", додао је Пејовић.

"Обнова и васкрсење Митрополије црногорско-приморске, живота и вјере у Црној Гори је уско повезано и благослов је и наших патријараха. У том духовном расположењу сви ми дочекујемо и патријарха Порфирија", каже он.

Два разлога због чега је устоличење у измењеном облику

Са радошћу, али и зебњом се чека сутрашњи дан, а број гостију сведен је на минимум.

"Два су разлога због којих је донијета та одлука да се устоличење обави у нешто измијењеном облику. Одустали смо од тог свенародног сабора који је био планиран испред Цетињског манастира. Како је почела епидемија да нараста тако смо и добијали те препоруке надлежних институција да два догађаја која ће бити бројна једна за другим носе изузетно висок степен ризика, тако да је и то у једном дијелу допринело да тај чин устоличења на Цетињу буде у нешто мањем обиму", објаснио је Пејовић.

Други разлог, навео је Пејовић, се тиче подизања тензија и покушаја и притисака да се устоличење представи као политички чин.

"Ми смо овим показали да нам је стало на првом мјесту да у Црној Гори одржимо мир и стабилност, оно што смо успјешно радили свих ових година, укључујући и последње литије које су биле најмасовнији скупови у историји Црне Горе када се мјесецима ходало улицама и када за десетине хиљада људи који су учествовали у литијама није остао ниједан папирић, а камоли неки значајнији инцидент", истакао је Пејовић.

"На том путу и том духу литија ми дочекујемо и ово устоличење на коме ће учествовати Његова Светост патријарх српски Порфирије који ће начелствовати светом литургијом уз саслужење гостујућих епископа који ће доћи из Руске православне цркве, Јерусалимске патријаршије, Украјинске православне цркве, Бугарске православне цркве, Пољске православне цркве, Албанске православне цркве, цркве чешких и словачких земаља, као и неки свештеници из осталих помјесних цркава. Најављена су 42 епископа, тако да ће они присуствовати сви на устоличењу, као и један дио наших свештенства и монаштва", додао је он.

Указао је на то да ће се све обавити под сводовима Цетињског манастира.

"Ја сам убијеђен да ће и ово вечерас и оно сјутра, ово вечерас ће бити величаствено и за око пуно, а оно сјутра неће застајати у пуноћи духовне радости, али ће бити много скромније и што каже митрополит Јоаникије можда је то тако Богу угодно да дочек патријарха буде саборан и величанствен, а да устоличење буде скромно, али неће ни за трунку бити ништа мање благословено и нећемо осећати мању пуноћу радости тог догађаја", закључио је Пејовић.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво