Читај ми!

Митрополија: Устоличење Јоаникија у Цетињском манастиру 5. септембра, без свенародног сабора

Митрополија црногорско-приморска саопштила је да ће се устоличење митрополита Јоаникија догодити 5. септембра под сводовима Цетињског манастира, али без раније планираног свенародног сабора испред манастира.

Митрополија је објавила да ће, користећи Уставом и законима загарантована права на слободу вере, а следујући вековни континуитет устоличења црногорских митрополита у трон Цетињског манастира, 5. септембра организовати устоличење митрополита Јоаникија.

Устоличење ће се обавити под сводовима Цетињског манастира, на литургији коју ће служити патријарх српски Порфирије уз саслужење епископа и свештеника.

Како се додаје у саопштењу, устоличење ће се обавити без раније планираног свенародног сабора испред Цетињског манастира.

Одлука је, истичу, донета у жељи да се да максималан допринос миру и стабилности Црне Горе и поштују епидемиолошке мере.

"Све оне који желе да лично дочекају Патријарха Порфирија и приме његов патријарашки благослов, а знамо да је таквих велики број, позивамо да узму учешћа у свечаности која ће се, дан раније, у суботу 4. септембра са почетком у 18 часова, због тренутне епидемиолошке ситуације, одржати на отвореном испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици", додаје се у саопштењу.

Истиче се да у најављеној и планираној цетињској свечаности нема ниједан нови детаљ који би се косио са досадашњом освештаном црквеном праксом у Црној Гори, па је, додају, неприхватљиво и неоправдано да се овом верском чину приписује било какав политички карактер.

"Шта год у овом тренутку мислили морамо схватити и прихватити чињеницу да је Црна Гора држава свих нас. У њој нема већих или мањих Црногораца - него, ваљда, по свему и у свему, само и једино - равноправних грађана. Европска, секуларна и грађанска Црна Гора не смије да се темељи на мржњи и искључивости, него на њеном Уставу и законима. Чувајући секуларни карактер и уставни поредак Црне Горе Српска Православна Црква, њени епископи, свештеници и вјерни народ у Црној Гори показали су одлучност, храброст али и јеванђељску мудрост и одговорност у свим досадашњим друштвено осјетљивим тренуцима којих, нажалост, није било мало", наглашава Митрополија.

Напомиње такође да се Црква "својим хришћанским ставом и дјеловањем пројавила као кључни фактор мира и стабилности у Црној Гори, али, у исто вријеме, показала висок степен грађанске и демократске свијести". 

Митрополија истиче да никада неће престати да позива "себе и све наше ближње, укључујући и оне који мисле другачије од нас", на мир, слогу, праштање и помирење.

"Да се мање свађамо а што више разговарамо, да једни друге чујемо и разумијемо, а онда да се братски загрлимо и измиримо. Тада ће благослов Божији и Светог Петра Цетињског бити на свима нама, нашим потомцима и цијелој Црној Гори", закључује се у саопштењу.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво