Читај ми!

Одржана комеморација убијеним цивилима у Груборима, Хрватска донела одлуку о обнови села

У селу Плавно поред Книна и његовом засеоку Грубори одржане су комеморације убијеним цивилима које су у акцији тз. чишћења терена пре 26 година побили припадници Aнтитерористичке јединице "Лучко".

Потпредседник Владе Хрватске Борис Милошевић подсетио је окупљене да за шесторо убијених цивила у Груборима, већином стараца и старица нико није осуђен, али да је време да мржња престане и да се не преноси на будуће генерације.

"Немојмо дијелити жртве на наше и њихове нити злочине једних оправдавати злочинима других. Зашто не би опростили без чекања друге стране, која год то друга страна била. Лани сам рекао да је вријеме да мржња престане и да се не преноси на нове генерације, јер само тако можемо градити заједно бољу Хрватску и да је то политика ове владе. Сам опрост није легитимација злочина", рекао је Милошевић.

Људима који су некада живели у Груборима и данас није јасно зашто су војници 20 дана након "Олује" дошли у њихово село и побили старце.

Посланица у хрватском Сабору Ања Шимпрага сматра да убице, ипак, нису успеле у свом науму, јер се живот у Груборима наставља.

"Према ономе што се овдје догодило требало је у овом засеоку Груборима, али и цијелом Плавну да не буду живе душе, да се не чује људскога гласа, да нестану куће и кућишта, да смрт побједи живот, а заборав потисне сјећања. Они који су хтјели да тако буде и који су починили страшан злочин и остали некажњени и несуочени са својим злочином нису рачунали на то да ће се живе душе које су одавде прогнане вратити", истакла је Шимпрага.

Хрватска Влада пре неколико дана је донела одлуку о ревитализацији Грубора у којима ће обновити куће и инфраструктуру. Али, људе који на лепу реч чекају 26 година скепса тешко напушта.

Посебни изасланик председника Србије Александра Вучића, Веран Матић поздравио је одлуку о ревитализацији Грубора.

"До сада је држава у односу према Груборима заказала у свему у чему је могла - спречавању масакра и паљењу села, кажњавању оних који су злочин починили, није омогућила повратак, ометала је правду. На крају је и суд признао да се злочин догодио, али да он не располаже доказима на основу којих би могао да казни одговорне починиоце. Са обновом Грубора показала би да у коначници није у свему заказаал", рекао је Матић.

Живот какав је некада овде бујао никада се овде више неће вратити. Међутим, они који се годинама боре за достојанство људи овога краја, ипак, задржавају скепсу, наду не губе.

Бивши становници Грубора су оплакали своје мртве и почастили госте који су им донели лепе вести о обнови и новој шанси за повратак. Остаје чињеница да десетине и стотине других српских села и засеока у Републици Хрватској још увек чека да им држава врати квалитет живота, барем онакву какву им је у "Бљеску" и "Олуји" намерно уништила.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се