Читај ми!

Уздоље и даље чека правду, злочин без казне не сме да се заборави

Дан после прославе "Олује" у Книну, о којој су хрватски званичници говорили као о легитимној акцији чистој као суза, у околном Уздољу одржана је комеморација на месту где су 6. августа 1995. хрватски војници стрељали осморо старих српске националности. У присуству чланова породица, пријатеља, локалних званичника поновљено је да злочин без казне не сме да се заборави.

Дан по уласку хрватске војске у Книн, за осморо старих Срба из Уздоља био је последњи. Под дрветом где им је подигнут споменик стрељано их је седморо, а једна старица убијена је на кућном прагу.

"Мени је ту у мојој кући, живела баба Сава и мој стриц. Ту су настрадали 6. августа. Нисмо чули за њих, можда 10-15 дана, нисмо знали да ли су живи, где су. Били смо јако тужни", истиче Саша Шаре, унук убијене старице.

Иста осећања и код оних којима је одлазак пред "Олују", по свему судећи, спасио животе.

Јованка Тинтор из Уздоља каже да је познавала убијене.

"Како ћеш се осећати? Како бих вам рекла, никако. Али како смо се вратили, нама нико није сметао, нисмо имали проблема ни са ким", поручује Јованка Тинтор.

Да већих проблема после повратка није било кажу нам и други мештани Уздоља. Све до августа 2019. године.

Недалеко од места страдања, пре две године, а чак 24 после "Олује", догодио се напад на Србе који је окарактерисан као етнички мотивисан.

Група младића напала их је у локалном кафићу у тренутку када су гледали утакмицу Црвене звезде.

Годину касније, у Хрватској се мења приступ обележавању годишњица. Потпредседник Владе из редова српске заједнице Борис Милошевић био је у Книну, а премијер Пленковић, председник Милановић и министар бранитеља на местима страдања Срба.

Ове године, на старо су се вратили и приступ и реторика.

"Иако потпредседник Владе Томо Медвед неће бити у Груборима на комеморацији, битно је оно што ми радимо протеклих година, а то је начин на који ћемо обновити тај засеок Груборе и где ће ти људи напокон моћи доћи на своја огњишта било да се врате или да долазе како су навикли свих ових година", истиче посланица у хрватском Сабору Ања Шимпрага.

Док се, уместо симболичних, чекају конкретнији потези, чека се и правда. Свих 15 ухапшених нападача на Србе у уздољском кафићу сада су на слободи, баш као и они који су 1995. стрељали осморо старих.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво