Читај ми!

Репортер РТС-а у Грчкој – и црквена звона упозоравају на пожаре, ватра прети и древним храмовима

Јутро на Пелопонезу, док црквена звона упозоравају на опасност, а ноздрве испуњава мирис паљевине.

Патра, шести је август, шест сати ујутро.

Буде нас црквена звона, која звоне од ране зоре и оштар мирис паљевине у ваздуху. Све упозорава на опасност. Јуче смо поново добили поруке упозорења да је опасност од пожара у наредна три дана екстремна и да је забрањен одлазак у шумска подручја. Са зебњом гледам у Дасилио, прелепу оближњу шуму борова и еукалиптуса, која је ту, надомак терасе.

Ваздух је јутрос у престоници Пелопонеза и западне Грчке магличаст од дима. Јак западни ветар доноси га из Фокине, са копна, са друге стране Коринтског залива, где бесни огроман пожар који ватрогасне службе покушавају да обуздају и који је током ноћи прерастао у још једну ватрену стихију која се отела контроли. 

Посматрали смо синоћ како у даљини наизглед безазлени пламен у року од пола сата гута читаво једно брдо.

Јутрос се од магле са терасе не види мост Рио - Адирио, архитектонски бисер овог дела света, који спаја Пелопонез са копном.

Цела Грчка је у пламену. Пожари букте на све стране. Овде на Пелолонезу најдраматичније је јуче било у древној Олимпији, где је ватра претила да прогута чак и археолошки локалитет, борилишта старих олимпијаца и остатке храмова, који су више од два и по миленијума одолевали сличним пошастима.

Неукротиви су и даље пожари на острву Евија, полуострву Атика... 

Широм земље борба са ватром одвија се на више од 140 фронтова. Само у току јучерашњег дана избило је 99 пожара. 

Синоћ се јавности обратио и премијер Киријакос Мицотакис, упозоравајући да нацији прети паклена ноћ управо због тог ветра који додатно отежава гашење. 

"Вишедневне екстремне врућине претвориле су Грчку у буре барута", сликовито је објаснио.

А температуре су заиста биле неподношљиве ових дана. У неким деловима земље забележено је чак 47 степени. Такорећи од почетка јуна жива у термометру није се спуштала испод 30 степени већ више од 2 месеца, да би крајем јула и почетком августа достигла екстремне вредности.

Капацитети земље су на издисају. У борбу са ватром укључила се и војска. Техничка помоћ стиже са Кипра, из Француске, Румуније...

Бројна места су евакуисана, куће спаљене, историјски локалитети угрожени, али људски животи су приоритет. Држава обећава помоћ и апелује да се поштују препоруке о евакуацији.

Само од недеље до среде изгорело је 6.000 хектара шума. Примера ради, током целе прошле године на територији Грчке изгорело је нешто више од 10.000 хектара.

Ипак, нису само временске прилике и несмотреност узрочници пожара.  Власти сумњају да су пожари у Олимпији подметнути, јер је виђена сумњива особа на мотору како се мота по околини, после чијег одласка би избијала ватра на тој локацији.

Иако међу становништвом расте незадовољство што се није учинило више да се у већој мери спречи катастрофална ситуација, не мањка им ни оптимизам. 

Док се у Патри сунце издиже све више изнад хоризонта, магла полако нестаје, а мирис паљевине не осећа се више у ваздуху. Ветар из другог правца доноси морску свежину и ментално олакшање, а град се враћа уобичајеним активностима.

Чак нам се и мост Рио - Адирио поново указао лепотом свог челика и бетона.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво