Читај ми!

Одјеци наметнутих решења Високог представника – атмосфера најузаврелија још од окончања рата

У Сарајеву је отказана седница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ због недоласка посланика из Републике Српске. Отказивању је претходио јединствен став лидера парламентарних странака из РС да неће учествовати у раду и одлучивању у заједничким институцијама након одлуке одлазећег Високог представника Валентина Инцка о забрани негирања геноцида. Ставови политичара требало би да буду потврђени у петак на посебној седници Скупштине која ће бити затворена за јавност. Широм Републике Српске грађани потписују петицију против одлуке Инцка. Његова одлука је током поподнева објављена у Службеном гласнику, па је од сутра негирање злочина у Босни и Херцеговини кажњиво законом.

Касно синоћ у Бањалуци договорено, јутрос на седници у Сарајеву и спроведено. Српски представници, њих 13, одбили су да уђу у салу, јер је из Бањалуке поручено да нема учествовања у раду заједничких институција.

"Посланици ће се придржавати одлука лидера политичких партија, не само што су они њихови лидери него што је постигнуто јединство у РС за заједнички наступ", каже Небојша Радмановић, заменик председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

У Сарајеву једни кажу да су могли одржати седницу без Срба, други да се нико не може правити да Парламент БиХ није блокиран.

"Морамо с времена на вријеме имати кризе, ове врло важне и по мени врло позитивне одлуке су морале изазвати неке реакције. Мислим да не треба долијевати уље на ватру, требамо допустити да се ствари смире. Високи представник ће остати, Бонска овлашћења ће остати, институције ће поново прорадити", поручује Бакир Изетбеговић, председавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

За два дана седница Парламента Републике Српске са две тачке

Ни да су позитивне ни да ће све остати исто, поручују Сарајеву из Бањалуке. Усагласили – за два дана седница Парламента са две тачке – измена Кривичног закона и доношење закона о непримени одлуке Високог представника.

У једној би, сазнајемо, требало да стоји да ће свако онај ко Републику Српску и њене грађане назива геноцидним ићи у затвор. Имају поруку и за оне који се надају да ће Република Српска одустати.

"Од тога нема ништа. Република Српска је јединствена и јасна и до краја одлучна да се супротстави правном насиљу високог представника", наглашава Недељко Чубриловић,  председник Скупштине Републике Српске.

На улицама широм Републике Српске грађани потписују петицију, на Инцкове одлуке неће пристати.

"Атмосфера најузаврелија још од окончања рата"

Председник Србије Александар Вучић каже да с пажњом прати догађаје у Сарајеву и Бањалуци. Јасан је да наметање одлука никада није могло да донесе добре резултате. О свему ће, каже, разговарати са руководством Републике Српске 4. августа када се заједнички обележава страдање и прогон Срба из Хрватске.

"Оно што могу да вам кажем, не улазим ни у све мере, ни у све контрамере, али смо обавештени, пратимо све и оно што је извесно ми не можемо да оставимо РС ни у економском ни у било ком другом погледу без подршке Србије. Желимо мир и ви сте помињали сукобе и узаврелу атмосферу, плашим се да сте у праву када кажете да је та атмосфера најузаврелија још од окончања рата, у последњих 26 година", поручује Вучић.

Вучић поново апелује на мир и разговоре.

"Надам се да ће да људи када размишљају о сукобима да не размишљају само о томе да ће да то погоди неког другог. То ће погодити сваку кућу, сваки дом, породицу. А онда ту повратка нема. Зато апелујем на мир, тражим мир, тражим да разговарамо, да покушамо у наредних пет, десет година успоставимо пријатељске, братске односе са Бошњацима. Ако за то не будемо довољно паметни, једнако ћемо бити криви и једни и други", истиче Вучић.

"Добиће се супротно од онога што се хтело"

Политиколог Ненад Кецмановић упозорава да је Инцков закон непримењив. Да ће он сада у Републици Српској бити питање патриотизма и родољубља да се прекрши.

"Како да примјењујете те санкције које је предвидио Високи представник на толики број људи. Санкција коју не можете да проводите, никад је нико паметан и не доноси, односно такав закон не доноси. Добиће се супротно од онога што се хтјело. Хтјело се да се тамо ствари смире, поправе", наводи Кецмановић.

Инцков наследник, каже Кецмановић, суочиће се са врло лошом атмосфером. Нови високи представник дужност преузима већ у понедељак.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара