Читај ми!

Вучић: Не остављамо РС без подршке, ускоро предлог како да водимо дијалог са Бошњацима

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Београд обавештен и да прати дешавања у Босни и Херцеговини, уз поруку да Србија не може да остави Републику Српску без подршке у економском и сваком другом погледу, као и да ће изаћи са предлогом како да у будућности водимо дијалог са Бошњацима.

Вучић је одговарао на питање новинара о тензичној ситуацији у Босни и Херцеговини, након што су представници Републике Српске напустили институције БиХ због иницијативе одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да се у кривични закон у тој земљи уведе забрана и кажњавање негирања геноцида.

Вучић је рекао да Београд са пажњом прати догађаје и у Сарајеву и Бањалуци уз оцену да наметање и октроисање одлука споља никада није могло да донесе добре резултате.

"Не улазим у све мере и контрамере, то се дешава у другој земљи, али смо обавештени и пратимо све, а оно што је извесно је да не можемо да оставимо Републику Српску у економском и било ком другом погледу без подршке Србије", поручио је Вучић на конференцији за новинаре у Палати Србија.

На констатацију новинара да су све оштрији тонови у Сарајеву и да се очекује највеће заоштравање односа у БиХ од завршетка грађанског рата и питање да ли се може избећи озбиљнији сукоб, Вучић је рекао да се "плаши да атмосфера јесте најтежа и најузаврелија од окончања рата и потписивања Дејтонског мировног споразума".

"Надам се да сви разумеју да су мир и стабилност приоритет и да морамо да размишљамо о економији и о томе како да живимо заједно", казао је Вучић.

Додао је и да ће изаћи са конкретним предлозима како да у будућности водимо дијалог са Бошњацима.

"Поновићу то, иако сам видео да су многи нападали, да морамо да покушамо да с њима изградимо братске односе у будућности. Нисам сигуран да су све изјаве њихових лидера из Сарајева од велике помоћи, али то је већ друга ствар", рекао је Вучић.

Навео је да народи морају да у одређеним тренуцима доносе важне историјске одлуке које, како каже, не морају увек да се допадају политичарима.

Вучић је најавио да ће 4. августа у Бусијама бити обележена годишњица прогона српског живља и, како је рекао, највећег етничког чишћења после Другог светског рата у Европи, као и да ће тог дана имати сусрет са руководством Републике Српске и да ће са њима о свему разговарати.

Намера – пуна и јефтинa легализацијa бесправних објеката

Вучић je поручио да постоји намера да се спроведе пуна и јефтина легализација око 2,5 милиона бесправних објеката, али и да ће око 10 одсто њих морати да буде уклоњено, јер не могу да се легализују.

На питање новинара да ли ће се декретом решити легализација и да ли је катастарска легализација модел по којем се ставља тачка на тај проблем, Вучић је рекао да се припрема легализација и да ће се тек видети на који начин ће држава покушати једном заувек да реши тај проблем.

Додао је да ту има доста проблема и да је у претходних пет година легализовано око 250.000 објеката, што је мали број, али и највећи успех до сада.

"Желимо пуну и јефтину легализацију, да људи плаћају порез на имовину, нама нису потребни једнократни и брзи приходи, не желимо да то буде извор корупције за локалне функционере. Желимо да имамо пријављене објекте и да скочи цена тим објектима и да имају користи њихови власници. Ипак, постоји 10 одсто објекта које није могуће легализовати и који ће морати да буду уклоњени", навео је Вучић.

Каже да ће држава моћи да наплати много више пореза када ти објекти буду пријављени.

"Од 2,5 милиона објеката, да имате два милиона новопријављених објеката, то је огроман успех уз исту висину пореза", додао је Вучић.

Истакао је да ће грађани имати велику корист јер ће моћи да праве нормалне купопродајне уговоре за своје објекте и неће имати никакав проблем са државом.

Има много проблема у структури система, како да се то изведе, али верујем да ћемо успети то да урадимо, додао је Вучић. 

До септембра нове мере за даљи подстицај рађања

Говорећи о подстицају рађања, председник Вучић каже да је уверен да ће до почетка септембра бити усвојене нове мере.

Како је појаснио, реч је о три промене, а то су увећане новчане накнаде за труднице и породиље, затим решавање одређених законских потешкоћа које се тичу зарада трудница и породиља, те упрошћавање бирократских процедура за вантелесну оплодњу.

У том смислу, навео је да ће се мењати праг година жена, до којих ће држава финансирати покушаје ВТО.

"Надам се да ће то бар донекле у сиромашнијим срединама допринети да имамо више деце, јер нам је то главни проблем. Лако се друштво обнови ако имате деце", поручио је Вучић у обраћању након сусрета са младим спортистима који бораве у кампу у Србији.

Уз констатацију да је било напада како је рађање питање економског статуса и очекивања, Вучић је приметио да би било знатно лакше да је то у питању.

"Али, управо је обрнуто. Тамо где живе најбогатији, тамо имамо најмање деце, а највише их је где живе сиромашнији... А, све што радимо, нема смисла ако то не буде имао ко да наследи, ако не буде имао ко да управља тиме, ако немамо потомство", поручио је Вучић. 

Вучић је изјавио да је подстицање рађања и наталитета једна од националних приоритета и да најава давања 5.000 евра за новорођено дете нема везе са политиком већ са тим да морамо да размишљамо шта ће бити у будућности.

На питање да прокоментарише поједине критике да су предстојећи избори разлог за додатних 20 евра помоћи грађанима и 5.000 евра за свако рођено дете и питање шта је заиста намера државе, Вучић је рекао када је реч о 5.000 евра да би то била све укупна подршка рађању, као и да би се тако финансијски ослободили градови који сада издвајају средства за ту подршку.

"Ако Београд даје око двадесет милиона за новорођену децу, тиме бисмо ослободили Београд да може да инвестира у нешто друго, а држава би преузела и тих 100.000 које даје град Београд или нешто више, а додала још 300.000 на ових 100.000 које већ даје, тако да бисмо све укупно дали 5.000 евра по рођеном детету. Сасвим сигурно за прво дете да бисмо подстакли мајке да раније рађају нарочито у сиромашнијим крајевима Србије", навео је Вучић.

Каже да је губимо целу једну генерацију у односу на поједине земље, пошто је код нас просечна старост 46 година, а на пример у Турској 26 или 27 година.

Одлучили смо се за ту меру јер сматрамо да је рађање и повећање наталитета један од приоритетних циљева, поручио је Вучић.

Говорећи о најави за додатних 20 евра помоћи грађанима, Вучић каже да се стално прича како се нешто даје пред изборе, иако је прошлог пута дато 100 евра грађанима одједном.

О јавном дугу 

"У чему је проблем? Људи су то прихватили. Важно је да јавни дуг не оде преко 60 одсто", нагласио је он.

Председник је рекао да расте јавни дуг земаља еврозоне и да је рецимо у Грчкој 230 или 240 одсто БДП -а, Италије 160 одсто, Шпаније преко 125 одсто, Француске више од 120 одсто, Хрватске нешто испод 90 одсто...

Додаје да земље дају много новца у време короне не би ли подигли потрошњу и подстакли извоз, као и да је намера у Србији да се подстакне потрошња и привредни раст.

"Показујемо да Србија може да подиже стопу раста а да не подигне јавни дуг преко 60 одсто БДП-а".

Вучић истиче да би према тренутним пројекцијама дефицит могао да буде испод пет одсто, иако је било речи о седам и нешто одсто јавног дуга према БДП-у.

Како је рекао, ако би имали шест одсто раста БДП-а ове године јавни дуг би био 59,3 одсто БДП-а, а испод 58 одсто ако буде привредни раст седам одсто.

Србија би била међу прве три земље у Европи са тим резултатом, додао је Вучић.

"За око 15 дана ћемо имати прве званичне процене за стопу раста за прво полугодиште... Верујем да ћемо бити у прве две или три земље Европе. А те приче да се даје пред изборе слушам већ четири или пет година, иако смо једном имали у том периоду изборе и повећавали смо (плате и пензије) на крају године, после избора, а нисмо пре избора давали људима новац. Када имате добру економску ситуацију, а данас имамо добро стање у јавним финансијама, различитим стварима можемо грађанима да помогнемо", закључио је Вучић.

"Беливук није члан СНС-а, а и да јесте – ухапшен је"

Одговарајући на питање да ли је Вељко Беливук члан СНС-а, Вучић је рекао да Беливук није члан странке, али и да јесте, каже, то само говори у позитивном светлу о СНС-у, јер је Беливук ухапшен.

"То није тачно, али и да јесте, не разумем... па ми хапсимо министре, посланике, председнике општина из СНС-а. Нисам схватио смисао тога, то би ваљда говорило у добром светлу о СНС-у, а не у лошем", рекао је Вучић.

Вучић је приметио и да ДС, како је рекао, никада није смела да каже колико је новца узео Драган Ђилас.

"Тадић је свима то говорио, али не јавно, све док није пао са власти. Али, нису процесуирали никога", рекао је Вучић

Он је додао да у овом тренутку, реално, СНС има између 400.000 и 500.000 чланова који обнављају чланарину, питајући да ли стварно неко мисли да нико од њих неће да почини неко кривично дело, и како странка може да одговара за свакога од тих људи.

Управо је, каже, суштина владавине права у томе да су сви једнаки пред законом, те да и они, као и сви други, морају да одговарају уколико почине неко кривично дело.

"Беливук није члан странке, али не разумем шта би то променило осим у позитивном смислу, имајући у виду реакцију државе", поновио је Вучић.

Он је додао и да СНС није елитистичка странка, никоме не брани да буде њен члан, те да он не припада кругу који ће рећи некоме да је "певач, па је глуп", а он је "паметнији иако му је занимање никакво".

Такви су, каже, разни аналитичари и политичари, који би да "доле памет", а од школе "имају велики одмор", али се у томе, додаје, види разлика.

"Србија никоме неће да опрости убијања"

"Србија убијања никоме неће да опрости", поручио је председник Вучић и истакао да ће, када се установи ко су људи из МУП-а и врха државе који су радили са мафијом, они бити ухапшени.

"Оног секунда када будемо установили ко су лица за која постоји основ сумње да су починили кривична дела, она ће бити ухапшена", рекао је Вучић на питање ко су људи из врха МУП-а и државе који су радили за мафију, а који се не спомињу.

Како је рекао, за сада постоје претпоставке, оперативне информације, подаци, а постоји, каже, више информација чак и за различита убиства.

"Дошло се и до неких транскрипата до којих није било лако доћи, јер су склањани из разговора лица која су, у складу са законом, била прислушкивана, а која су убијена. Па ћемо да видимо да ли се ту можда крије мотив за убиства", рекао је Вучић.

Председник је поручио да Србија убијања никоме неће да опрости.

Поновио је и да је поносан на чињеницу да ове године нема мафијашких убистава.

Према његовим речима, драматично се смањује број извршених кривичних дела, јер напредује полиција, техника, форензика, те је данас тешко извршити кривично дело, а да се остане некажњен.

"Важно је да наставимо борбу против организованог криминала, да можемо у наредним годинама да се похвалимо резултатима који би били међу најбољима у Европи.

Ако дочекамо крај године, са не више од три мафијашка убиства у целој земљи, то би био фасцинантан успех. Зато сам задовољан што седам месеци немамо ниједно такво убиство, чак ни покушај", рекао је Вучић.

Додао је да верује да ће се заједничким, координисаним радом и трудом МУП-а и БИА успети да се одрже мир, безбедност и да се гарантује сигурност свима.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара