Читај ми!

СНВ пружа подршку руралном развоју и опстанку Срба у книнском крају

Некада је у книнском крају било тешко наћи парче необрађене земље. Данас, 26 година након рата многа подручја на којима су у Хрватској живели Срби готово су потпуно без становништва. Ипак, постоје иницијативе које могу помоћи ревитализацији тих крајева. Српско народно вијеће, недавно је у книнском крају окупило мале произвођаче и започело пилот пројект умрежавања малих ОПГ-ова (породичних-пољопривредних газдинстава) како би се подстакао рурални развој и опстанак Срба на том подручју.

Пољопривредници су окупљени на иницијативу задруге "Kорак" која спроводи пројект на подручју залеђа Шибенско-книнске жупаније и задужена је за директно спровођење пилот програма, док Центар за развој и инвестиције СНВ-а пружа подршку и надгледа реализацију програма.

Циљ пројекта је, излазак на тржиште и то под новим брендом "Kрка деликатесе". Пројект је, осим СНВ-а подржала и општина Kистање.

Некада је људима потребан подстицај како би реализовали своје снове. Центар за развој и инвестиције Српског народног вијећа помаже да се ти снови остваре. Умрежавање малих породичних пољопривредних газдинстава у околини Книна један је од пројеката који би требао "везати" младе за родни крај.

Тибетанске гоџи бобице на српски начин 

У овом плодном, али водом сиромашном крају породица Војиновић производи тибетанске гоџи бобице.

"Гоџи је на овом подручју изузетно добар. Што се више бере, гоџи све више расте и рађа. Почели смо са брањем крајем јуна и даваће плодова све до првог мраза", наводи Мирко Војиновић из Ђеврске.

Ове године Војиновићи засадили су само четвртину парцеле јер су раније тешко пласирали своје производе на тржиште, а берба и обрада су скупи процеси.

"Ми смо једно време плаћали бераче 20 куна по килограму убраних бобица. Значи, ако уберемо тону ми морамо платити 20.000 куна. На то иде ПДВ, затим остали трошкови који се нагомилавају, а које тешко можемо да покријемо", објашњава Војиновић проблема са којима се суочава и због којих се одлучио да засади само део земљишта и продаје гоџи бобице на мало.

"Раније смо давали гоџи бобице трговинама здраве хране, али врло мала количина се може продати, врло тешко наплаћујемо производ и кад се одбију ПДВ и остали трошкови који иду на нас, то нам се никако не исплати", објашњава Војиновић.

ЕКО башта усред Ђеврске

СНВ пројекат помогао је Гојку Ардалићу из Ђеврске да се по први пут одлучи за пољопривредну производњу засадио је парадајзи паприке.

"Прва ми је година, учим у ходу, основне ствари сам савладао. Мислим да је до сада све у реду, да добро напредује, а надам се да ће следеће године бити и боље", наводи Ардалић.

Што се тиче пласирања производа на тржиште, каже Гојко, надам се да ће ту све бити у реду. Домаћа је производња, скоро па ЕКО. Нисам их третирао никаквим пестицидима, мислим да ће ићи јер су производи супер здрави.

У Ђеврскама се на пољопривредну авантуру одлучио и Маринко Лежаић који обрађује земљу коју му је уступио рођак.

"Засадио сам паприку и паарадајз. Саднице су добре, види се на њима да су здраве, имам доста цвета, ваљда ће бити и плода. Све у свему сам задовољан како све тече, само треба издржати до краја.", наводи Лежаић.

За разлику од Гојка Ардалића, Маринко нема проблем са водом, има свој бунар из ког врши наводњаавање.

Пројекат подршке за опстанак Срба у книнском крају 

Српско народно вијеће овим пројектом помогло је шест породичних-пољопривредних газдинстава.

"Циљ је да се подстакне развој овог краја, да им се помогне, да не оду са овог подручја. Да се кроз средства која су добили за саднице и за опрему за наводњавање, остану на својим огњиштима, боре се и развију једну нову марку, један нови бренд 'Крка деликатес' који ће бити прекретница што за њих, што за људе на овом простору'", наводи Мила Татовић Рамљак из Центра за Развој и инвестиције СНВ-а. 

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво