Читај ми!

Сећање на страдале у Тузланској колони

Данас се навршава 29 година од злочина над припадницима некадашње ЈНА у Тузланској колони. У нападу муслиманских снага на 92. моторизовану бригаду ЈНА која се, у договору са тузланским властима, мирно повлачила из касарне "Хусинска буна" 15. маја 1992. године, убијена су најмање 54 војника, а рањена 44.

Председник Владе РС Радован Вишковић положио је венац код спомен-костурнице на гробљу Пучиле у Бијељини.

Председник Борачке организације РС Миломир Савчић положио је цвеће и одао пошту за 54 припадника ЈНА које су убиле муслиманске снаге 15. маја 1992. године у Тузли. 

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну. Тада су убијена 54 војника, а 44 су рањена.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поново је позвао српско Тужилаштво за ратне злочине да покрене истрагу за свирепо убијене припаднике ЈНА у Тузли, додајући да породице настрадалих све мање верују да ће бар неко од налогодаваца, организаора и извршиоца овог злочина изаћи пред лице правде и бити кажњен.

Он напомиње да је тужилаштво БиХ обуставило истрагу у предмету "Тузланска колона" што је, како сматра, један од доказа да се ради о етнички мотивисаној институцији чији је циљ да амнестира највише бошњачке војне, полицијске и цивилне званичнике од одговорности за злочине над Србима. 

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне "Хусинска буна", извршен је из заседе.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те "Зелених беретки".

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво