Читај ми!

Потписан Споразум за изградњу гасовода од Инђије до Новог Града у РС

У Бањалуци је потписан Споразум о изградњи гасовода од Инђије до Новог Града у Републици Српској. Нови гасовод који се повезује на "Балкански ток" донеће сигурност снабдевања гасом за целу Босну и Херцеговину, а у тај посао биће уложено 125 милиона евра.

У наредних неколико година на "Балкански ток" код Инђије везаће се гасна интерконекција према граници са Босном и Херцеговином.

Магистрални гасовод, дуг 325 километара пролазиће кроз Републику Српску уз ауто-пут од Бијељине до Бањалуке, и Приједора до Новог Града.

"Ми смо предвидели један крак који би ишао према Федерацији гасификацијом града Добоја продужава се гасовод иде преко Маглаја до Зенице, тако да су отворене све могућности. Чак самим идејним решењем предвиђена је и додатна интерконекција са Хрватском", каже Ђуро Гламочић, директор "ГАС-РЕС".

Душан Бајатовић, директор "Србијагаса" наводи да је то развојни пројекат.

"И ако искључимо политичке ствари, он је важан и за Сарајево и БИХ Федерацију јер на тај начин ми ослобађамо додатне капацитете на транспортном систему Републике Србије и за снабдевање Босне и Херцеговине у целости", истиче Бајатовић.

За Републику Српску пројекат је стратешки јер ће омогућити гасификацију градова која би заменила грејање на угаљ. Гасна предузећа заједнички улазе у израду пројекта.

"Нама следи закључивање Међудржавног уговора између Републике Србије и Босне и Херцеговине, који треба да одобри Савет министра БИХ, и на њега треба да дају сагласност друге институције, пре свега Председништво Босне и Херцеговине којом ће бити регулисана интерконеција између БИХ односно Републике Српске", напомиње Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске.

Капацитет гасовода је 1,2 милијарде кубика гаса годишње, уз могућност повећања количина. План је да се нова гасна траса код Бијељине споји са постојећим гасоводом.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво