Протест у Мађарској због смена уредника портала "Индекс"

Више хиљада људи изашло је на улице Будимпеште у знак протеста на све жешћих напада власти на слободу медија. Демонстрације су организоване након што је више од 60 новинара највећег независног портала у Мађарској "Индекс", дало отказе због смене тројице главних уредника.

Водећи мађарски независни информативни портал Индекс у петак је напустило више од 60 новинара због смене тројице главних уредника. Разлог је притисак владе премијера Виктора Орбана на портал који је један од његових највећих критичара.

У знак подршке новинарима, синоћ је више хиљада грађана Будимпеште изашло на улице. Они су прошетали до канцеларије премијера узвикујући пароле "Слободна земља, слободни медији".

У изјави на порталу, новинари, који чине две трећине креативног особља, кажу да одлазе, јер председник Управног одбора није прихватио њихов захтев да се главни уредник Саболч Дул врати на чело мађарског Индекса.

"Смена главног уредника јасно је уплитање у састав уредништва и то можемо видети једино као покушај притиска", навели су новинари.

Министар спољних послова Петер Сијарто рекао је на конференцији за новинаре у Португалу да је његова влада изложена "неистинитим оптужбама" у погледу медијских слобода. 

уторак, 07. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара